Хирурзи пришили човеку пенис дан након што му је одсечен

Британски хирурзи успели су да пришију 34-годишњем човеку пенис, скоро читав дан након што му је одсечен, што је јединствен случај у медицини да је тај орган после толиког периода без дотока крви успешно враћен.

Шест недеља након оперативног захвата, не само да је мокраћна цев поново у потпуности функционисала, већ му се и осећај вратио. Захваљујући пажљиво и прецизно повезаним артеријама и венама, пацијент је чак и постигао пуну ерекцију.

„Успех овог случаја требало би да охрабри хирурге да чак и у случају дуге исхемије (прекида дотока крви) покушају овакав захват због могућег успеха и спречавања потенцијалних физичких и психичких последица које би губитак тог органа изазвао код пацијената“, навели су хирурзи са Универзитетске болнице у Бирмингему.

Детаљан извештај читаве процедуре објављен је у специјализованој медицинској публикацији BMJ Case Reports.  

Пришивање пениса је редак оперативни захват – око стотину је до сада забележено у медицинској литератури. Најважније за успех јесте да се, када се ампутација деси, брзо предузму поступци који ће одстрањеном ткиву дати најбоље шансе да преживи до захвата.

Успешно враћање и пришивање је хитна процедура која захтева детаљну и пажљиву микрохирургију, у сарадњи са урологом и пластичним хирургом.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво