Кисеоник лек против главобоље

Решење за многе здравствене проблеме стручњаци траже у природи. Најновија тестирања показала су да јаку, концентрисану главобољу најефикасније ублажава чист кисеоник.

Особе које пате од главобоље, коју осећају на одређеном делу главе, описују
тај бол као јачи и мучнији од порођајних болова или онај након рањавања из ватреног оружја.

Међутим, мере за олакшање патњи од тих веома болних главобоља, познатих и као „самоубилачке главобоље", можда су на видику. Најновија истраживања показала су да удисање чистог кисеоника може знатно да умањи тегобе.

Према речима пацијената, главобоља може да се јави и десет пута на дан, а бол је као да се нож зарива у мозак. Ретко који лек, из широке палете медикамената намењених решавању тог здравственог проблема, може да помогне. Једино што може да донесе олакшање је  удисање чистог кисеоника.

Концентрисана главобоља, открили су истраживачи, појављује се у одређеним интервалима.

Они који пате од ње могу да осете неколико главобоља дневно током неколико недеља или чак месеци. Те главобоље паралишу, а терапија најчешће подразумева инјекције суматриптана.

Међутим, тај лек има више нежељених ефеката и веће дозе могу да нашкоде целом телу.

Тест: ваздух или кисеоник

Доктор Питер Гоудсби са Универзитета Калифорније и чланови истраживачког тима пратили су 76 пацијената у Лондону током пет година. Лекари су пацијенте лечили тако што су им давали ваздух и кисеоник у одвојеним тестовима.

„Наша студија показала је први пут разлику између кисеоника и ваздуха у третирању акутне главобоље. Они су давани у одговарајућим дозама, контролисани на случајном узорку и плацебо узорку и заиста су пружили доказе о корисности употребе кисеоника у борби против концентрисане главобоље", нагласио је Гоудсби.

Резултати студије такође су показали да је најбољи третман била јака доза кисеоника.

„Око 20 одсто напада главобоље ублажено је плацебом, који је у овом случају био ваздух, а 78 одсто напада је готово елиминисано удисањем кисеоника, што је јасна разлика у прилог кисеонику", објаснио је доктор Гоудсби.

Доктор Џоел Сејпер, оснивач Института за неурологију и главобољу у Мичигену, тврди да употреба кисеоника такође помаже да се избегне прекомермо коришћење других лекова.

„Пацијенти су толико очајни да би узели било шта што би могло да им помогне", истакао је Сејпер.
Истраживачи су такође установили да кисеоник може да заустави главобољу и одстрани друге симптоме који се доводе у везу са њом, као што је црвенило и отицање очију.

Према најновијим подацима здравствених власти у САД, трошкови лечења и због изостајања са посла чији разлог је била главобоља процењују се на 17 милијарди долара годишње.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво