Сном против главобоље у трудноћи

Норвешки стручњаци установили су да се бол у глави јавља чешће код оних трудница које недовољно спавају. Узимање лекова против главобоље током првих месеци трудноће изузетно је ризично, стога лекари истичу важност редовног одмора.

Када труднице недовољно спавају, изложене су знатно већем ризику од главобоља због чега често посежу и за лековима за мигрену, утврдили су норвешки стручњаци са Универзитета у Ослу.

Процењује се да од 20 до чак 80 одсто жена пати од мигрена током трудноће, а није препоручљиво узимати антимигренозне лекове, нарочито током првог тромесечја, када је фетус најугроженији, истакла је вођа истраживања, докторка Катерина Незвалова-Хенриксен.

Да би ближе одредио каквим женама ће вероватно бити потребни лекови против мигрене током трудноће, тим из Осла проучио је резултате велике норвешке студије о здрављу мајки и деце, обављене између 1999. и 2006. године на чак 60.435 трудница.

Пошто су узети у обзир и други фактори ризика, констатовано је да су труднице које су пријавиле да ноћу спавају мање од пет сати, изложене 50 одсто већем ризику од коришћења антимигренозних лекова од оних које су дуже спавале.

Укупно је 3.840 трудница обухваћених поменутим истраживањем (око шест одсто) пријавило нападе мигрене у првих пет месеци трудноће, а 73 одсто њих (2.525) узимало је лекове против мигрене да би ублажиле болове.

Норвешке труднице обично су користиле „ненаркотичне" аналгетике (54 одсто), или медикаменте из групе такозваних „триптана" (25 одсто).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво