На корак од пилуле за контролу уноса алкохола

Европски стручњаци започели су испитивање лека којим би могло да се смањи жеља за алкохолом. У 80 здравствених центара широм континента пратиће се учинак препарата, али могућа нежељена дејства.

Eкспериментално испитивање лека „намелфен", намењеног смањењу конзумирања алкохола, започело је у 20 здравствених центара у Француској и још 60 широм Европе.

Лек је намењен пацијентима који осећају да нису способни да се сами зауставе у конзумирању пића. Уношење алкохола у организам редукује активна супстанца у леку, која делује на мождане рецепторе.

Особе које су конзумирале једну до две чаше алкохола, после узимања лека, немају жељу да пију још, истакли су творци лека.

У почетку примене лека се, међутим, код отприлике једног од четири пацијента могу појавити секундарни ефекти, попут вртоглавице, мучнине или замора.

Учесници у истраживању морају свакодневно да бележе број конзумираних чашица и назначе да ли су узели лек.

Уколико испитивања буду дала позитивне резултате, лек би могао да се појави на тржишту крајем 2011. или почетком 2012. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи