субота, 26.12.2009, 07:44 -> 07:57
Кување у друштву ублажава стрес
Уколико желите да одагнате нежељене мисли и ублажите свакодневни стрес, кувајте у друштву. Стручњаци саветују да помаже и ако се припремање хране не посматра као обавеза и рутина, већ као прилика за забаву и испољавање личне креативности.
Научници тврде да кување у друштву делује на душу и тело као посета велнес центру.
Агенција Мауро Лаб која прати тенденције у кулинарству, ангажовала је 130 психолога, социолога, кувара и разних терапеута који су истраживали како кување у друштву утиче на људе, нарочито у периодима празника када се под истим кровом нађу особе које нису увек пријатељски расположене једна према другој.
Најбоље решење за смањивање тензије и избегавање конфликата је кување - од избора јела и куповине неопходних састојака, све до самог припремања оброка.
Две трећине испитаника рекло је да кување у друштву партнера, деце, пријатеља или рођака, делује релаксирајуће. Не само да опушта нерве већ и помаже да се одагнају нежељене мисли.
Стручњаци предлажу да се свака фаза кувања више не посматра као обавеза и рутина, већ као прилика за забаву и испољавање личне креативности.
И сам одлазак у продавницу по намирнице може да се претвори у друштвену игру, својеврсну потрагу за благом у којој свако има задатак да пронађе најбоље производе.
Стручњаци подсећају да јело мора да задовољи сва чула и да стварању угодне атмосфере доприносе и музика, осветљење као и декорација стола.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар