Отпорне бактерије вребају болеснике

Здравље пацијената који бораве у америчким болницама све више угрожавају бактерије отпорне на лекове. Према резултатима најновијег истраживања, број инфекција изазваних тим бактеријама утростручен је.

Случајеви заразе бактеријом ацинетобактер, отпорном на лекове, нарочито чести међу ветеранима из Ирачког рата, утростручили су се у америчким болницама, закључено је анализом стања у 300 болница у САД.

Ова бактерија одолева лечењу „имипенемом" и другим стандардним антибиотицима, а нарочито је опасна за пацијенте у јединицама интензивне неге.

„То откриће је узнемирујуће јер указује да ова бактерија постаје отпорна на готово све лекове из нашег 'арсенала'", рекао је Раманан Лаксминарајан из истраживачког центра „РФФ" (Resources for the Future), који се бави овим проблемом.

MRSA бактерији, такође отпорној на антибиотике, посвећује се много више пажње у јавности него ацинетобактеру, нагласио је Лаксминарајан.

Према његовим речима, фармацеутске куће такође имају у припреми знатно више лекова против MRSA бактерије него против ацинетобактера.

Лаксминарајан и његове колеге придружују се све чешћим апелима да се унапреди контрола инфекција у америчким болницама, као и да се произвођачи лекова више ангажују на развоју нових антибиотика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво