Љубимци не преносе Ковид-19, бели лук не помаже против заразе

Светска здравствена организација покушава да разбије гласине о ширењу или лечењу коронавируса, а неке од њих су да је бели лук суперлек против Ковида-19 и да љубимци могу да га пренесу.

Колико су ефикасни термални скенери на аеродромима у откривању заражених?

Термални скенери су веома ефикасни у откривању људи код којих се већ јавила грозница праћена повишеном температуром, која је један од симптома новог коронавируса (Covid-19). 

Ипак, не може да открије људе који су заражени а још немају грозницу. Потребно је да прође између два и 10 дана пре него што се код заражених особа јави грозница.

Да ли дезинфекција тела алкохолом или хлором може да убије коронавирус?

Не. Прскање алкохола или хлора по телу неће убити вирус који је већ ушао у тело, а може да буде штетно за слузокожу. Алкохол и хлор, с друге стране, јесу добра средства за дезинфекцију површина у дому.

За дезинфиковање руку, треба их чешће прати водом и сапуном. Након тога руке треба пажљиво осушити чистим убрусом или тканином.

Да ли вакцине против упале плућа могу да пруже заштиту?

Не. Вакцине против пнеумоније, попут вакцина против пнеумокока и Hib вакцине, не пружају заштиту од вируса Ковид-19.

Да ли су антибиотици ефикасни у превенцији и лечењу коронавируса?

Не, антибиотици не делују против вируса већ само против бактерија. Осим тога, за сада не постоји ниједан лек или медикамент који се посебно препоручује у лечењу Ковида-19.

Да ли је безбедно примити пошиљку из Кине?

Да, безбедно је. Људи који примају пошиљке из Кине не ризикују да се због њих заразе коронавирусом. Из претходних анализа, коронавируси не могу да опстану дуго на предметима, попут писама или пакета.

Да ли бели лук може да спречи да се заразите коронавирусом?

Бели лук је изузетно здрава намирница која поседује антимикробска својства. Не постоје, међутим, докази да је бели лук заштитио некога током епидемије вируса Ковид-19.

Да ли љубимци могу да шире нови коронавирус?

Тренутно не постоје докази да љубимци, попут паса и мачака, могу да се заразе коронавирусом или да га пренесу.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво