Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво

Ако се не туширате сваког дана, али ту информацију чувате за себе како вас не би презриво гледали – нисте једини. Истраживања кажу и да сте донели исправну одлуку, јер избегавање сапуна и шампона некада може бити добро за здравље.

Учесталост туширања иначе је тема о којој свако има мишљење. Многи људи који се туширају сваки дан мисле да је избегавање туша нездраво и погрешно а на оне који се не туширају сваког дана гледају као на смрдљиве и масне особе... 

Свакодневно туширање неће допринети здрављу, преноси портал mnn.com.

Људи који имају проблема са кожом одавно су приметили да прескакање туширања може помоћи код екцема, а доста њих мисли и да ређе прање косе, власи чини сјајнијом и лепшом.

Каква је ваза између здравља и мање туширања? Природна уља људског тела која штите кожу исперу се топлим млазевима воде, посебно када је врела вода у комбинацији са агресивнијим купкама или сапунима.

Без тих уља, кожа је подложнија бактеријама и вирусима, а може изгледати и суво и грубо.

Наравно, колико често треба да се туширате зависи од вашег нивоа активности, да ли и колико вежбате, шта једете, којим се интензитетом знојите, чиме се бавите, које је годишње доба...

Ако баш волите да осетите додир воде из туша сваког дана, скратите време туширања и избегавајте хемијске производе, већ користите само воду. Растући тренд је такође примена специјалних уља за туширање.

Осим куповних, можете користити и смешу коју сте сами направили од кокосовог уља у које сте додали неку кап уља поморанџе или рузмарина.

Али, ипак постоји један део тела које никада не смете прескакати када је прање у питању. То су руке.

„Пожељно је да се руке перу довољно често, уз туширање или купање сваког другог дана. Купање је прихватљиво и два пута недељно, али у случају да редовно користимо биде", саветује професор др. Џон Оксфорд са медицинског факултета „Краљица Марија“.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво