Цистична фиброза јесте хронична, али није заразна болест

Процењује се да са цистичном фиброзом у свету живи око 100.000 људи, а да сваки 900. брачни пар има шансу да добије дете са овом ретком болешћу.

На први поглед немају ништа заједничко. Јелена и Никола су различитих година, професија... Ипак, једна ствар их спаја – цистична фиброза.

„Мени је откивена цистична фиброза два месеца по рођењу, тако што су почеле да се јављају масне солице, бронхитиси, честе хоспитализације“, прича Јелена Мандић.

Ћерка Николе Терзић има цистичну фиброзу. Има 17 месеци, а откривена јој је кад је била стара свега месец дана.

Цистична фиброза је наследна болест од које оболевају и дечаци и девојчице. Она је хронична, то значи да ће је дете имати до краја живота. Није заразна и не можете је добити уколико се дружите са особом која је има.

„Особе са цистичном фиброзом често кашљу, па људи мисле да смо заразни. Људи мисле да смо заразни да имамо неке теже болести, а цистична фиброза је наследна и не преноси се са човека на човека, једино други људи могу да погубни за нас, ако смо у близини неких прехлађених људи, имаћемо последице“, објашњава Јелена.

Цистична фиброза напада више органа, али највише плућа, црева, јетру, панкреас.

„Најчешћи проблеми су пробеми са плућима, искашљавање секрета, проблеми са варењем“, набраја Јелена.

„На почетку је имала проблем, после сваког оброка столицу, то је нама било сумњиво, установљено је да је функција панкреса ниска“, каже Никола.

Управо су то и најчешћи симптоми због којих родитељ одведе дете лекару, а да ли има цистичну фиброзу, открива и знојни тест.

„Старије дете је из вртића донело прехладу, кренуло је цурење носића, јавио се кашаљ. Када смо се обратили педијатру, констатовано је да двадесет и неки дан после рођења није напредовала ништа. Добили смо упут за болницу. Радили су и хлор у зноју тек ове године, тамо је откривено само преко анализе крви“, истакао је Никола.

Сваки дан ови пацијенти морају да одвоје минимум два сата како би узели лекове, ензиме, храну... И тако цео живот.

„Доста су оброци калорични, пре сваког оброка потребно је уношење ензима, затим витамина, неколико инхалација...“, набраја Никола. 

„Мој дан почиње инхалацијом и завршава се инхалацијом. Имам вежбе дисања, гомилу лекова уз оброке. Ја сам једна од ретких особа која је имала срећу да се запосли са овом болешћу, усклађујем живот са цистичном фиброзом и посао“, нагласила је Јелена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи