Помозимо заједно оболелима од ретких болести – гласајте током „Беовизије“

У оквиру кампање „Време је да их приметимо“ РТС ће се одрећи свог дела прихода од пристиглих СМС порука током такмичења „Беовизија 2020“, за набавку неопходних медицинско-техничких помагала оболелима од ретких болести, највише деци. У свету, на 2.000 људи, једна особа има неку ретку болест. Србија још нема регистар оболелих, како би се спознале њихове потребе и обезбедио новац за лечење и квалитетнији живот.

Двогодишњи Виктор болује од Холопрозен цефалије. То је ретка болест озбиљне аномалије мозга, која се јавља још током трудноће. Да Виктор има озбиљан здравствени проблем откривено је одмах по његовом рођењу.

Онда су препоруке биле интензивне вежбе, да се одради генетика до краја, метаболичне анлизе, да ли је дошло до неког вируса у трудноћи, то је све стигло негативно, тако да узрок још нисмо ни нашли. Препорука су физикалне терапије, радна терапија, логопед и да му помогнемо да стане на ноге и да радимо на његовом психичком стању, интелигенцији“, објашњава Јелица Самолов, мајка малог Виктора.

У овој породици ради само отац, јер Виктор захтева непрекидну негу. Само за терапије месечно треба обезбедити готово 90.000 динара. Рехабилитација у иностранству, коштала их је 3.000 евра за једанаест дана. Препорука лекара је да долазе три пута годишње.

„Код нас је недостатак тих апарата. Наши терапеути много боље раде по мом мишљењу, оно што сам тамо видела. Тамо су предсност апарати – ласери, лампе, одела, справе за проходавање, ми то овде немамо“, каже Јелица Самолов.

Највећу помоћ породице добијају од хуманитарних организација. И РТС се придружује прикупљању средстава за набавку медицинско-техничких помагала.

„Оно што нама конкретно треба од помагала су посебна колица, инвалидска колица, затим посебни апарати који омогућавају, пре свега, деци која имају проблем с респираторним органима да дишу, затим ту су и оне ствари попут завоја, пелена итд“, истакао је Марко Радованац из Фондације „НОРБС плус“.

За то је потребно око милион евра. Гледаоци који буду путем СМС порука гласали током такмичења „Беовизија 2020“, заједно са РТС-ом биће донори националне хуманитарне кампање „Време је да их приметимо“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи