Коронавируси могу да опстану и до девет дана уколико не дезинфикујете контаминиране површине

Забринутост због ширења епидемије коронавируса наметнула је и питање колико дуго ови микроорганизми могу да преживе на различитим површинама, па је Кинеска централна банка предузела и мере дубинског чишћења и уништавања готовине која више пута дневно прелази из руке у руку.

Не зна се тачно колико дуго коронавирус може да се задржи на контаминираним површинама и предметима и на тај начин евентуално прошири заразу, али неки истраживачи покушавају да пронађу одговоре упоређујући непредвидиво понашање осталих коронавируса, преноси Си-Ен-Ен.

Коронавируси чине велику групу вируса уобичајених код животиња. У ретким случајевима, они постају оно што научници називају зоонотским вирусима, што значи да се могу пренети са животиња на човека, наводе у америчком Центру за превенцију и контролу болести.

Надлежни јој увек не знају са сигурношћу која је животиња била изазивач тренутне епидемије наовог коронавируса у кинеском граду Вухану, али зна се, рецимо, да су се људи заразили кораонавирусом мерса, односно блискоисточним респираторним синдромом, после контакта са камилама. Такође, научници тврде да се за ширење сарса – тешког акутног респираторног синдрома, могу оптужити цибетке (животиње сродне мачкама).

Ови хумани коронавируси, као што су сарс и мерс, могу да опстану на неживим површинама, металу, стаклу или пластици и до девет дана, ако те површине нису дезинфиковане, показују резултати објављени почетком фебруара у специјализованом часопису Тhe Journal of Hospital Infection.

Чишћење и дезинфекција

Чишћење површина по кући уобичајеним средствима за хигијену, може бити од користи, како се наводи у овом истраживању. Хумани коронавируси се могу у потпуности неутралисати дезинфекцијом површине са 62 до 71 постотним етанолом, 0.5 постотним хидрогеном или 0,1 процентним натријум хипохлоридом, или применом обичног избељивача или варикине које треба оставити да делују око један минут.

У овом истраживању анализиране су 22 претходно објављене студије о коронавирусима за које се истраживачи надају да ће им помоћи да боље упознају нови коронавирус, Ковид-19.

„Према тренутно доступним подацима, највише би се требало ослањати на податке о сарс коронавирусу који је, изгледа, најближи рођак новог коронавируса и са којим има око 80 одсто сличности у поређењу са осталим тестираним коронавирусима. У случају сарса, распон постојаности на неживим површинама кретао се од пет минута до девет дана“, каже за Си-Ен-Ен, Чарлс Чиу, професор инфектологије на Универзитету „Калифорнија“ у Сан Франциску и управник Центра за дијагностику и откривање вируса, који није био укључен у нову студију.

„Међутим, врло је тешко са сигурношћу применити ове резултате и у случају новог коронавируса, због различитих сојева, концентрације и спољних услова који су испитивани у различитим студијама, али и због недостатка података о новом коронавирусу. Потребно је много више истраживања култура новог коронавируса како би се са сигурношћу утврдило колико може да преживи на неживим површинама“, напомиње професор Чиу.

Може се заразити додиривањем површине на којој је вирус

У Центру за контролу и превенцију болести напомињу да се коронавирус вероватно најчешће преноси респиратоним капљицама које настају кашљањем и кијањем, као и да коронавируси уопштено тешко опстају на површинама, али да и даље има много тога да се научи о болести новог коронавируса, названој Ковид-19.

„Можда је могуће да неко добије Ковид-19 додиривањем површине или предмета на којем је вирус, а да затим тако инфицираним рукама додирне своја уста, нос или можда очи, али то се не сматра главним начином ширења вируса“, истичу у Центру за контролу и превенцију болести.

Иако је стопа смртности код новог коронавируса мања него код сарса и мерса, још увек се чини да је упоредива с пандемијом Шпанског грипа из 1918. године, сматра Нил Фергусон, професор биоинформатике на Краљевском колеџу у Лондону.

Често прање руку, избегавање контакта с оболелима, кућни карантин

Професор Фергусон верује, да је стопа смртности веројатно нижа због огромног броја блажих случајева који још нису ни идентификовани и указује да се нови вирус много брже шири популацијом, али да треба да будемо обавештени, али да не паничимо.

„Ако имате недоумица, моје препоруке су да често перете руке, да избегавате контакте с болесним људима, да останете у кућном карантину по савету здравствених радника уколико сте били у контакту са зараженом особом или неким за кога се сумња да је заражен“, саветује др Чиу.

Али, као наглашава професор Чиу, и даље је већа опасност да ћемо се заразити грипом него новим коронавирусом, што значи да би било добро вакцинисати се. Вирус грипа, пак, може на неким површинама да преживи и до 48 сати и да тако пренесе заразу уколико површина није очишћена и дезинфикована.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се