Шта је вухански коронавирус

Нови облик коронавируса паралисао је Кину, а ни остатак планете више није безбрижан. Ова врста вируса није непознаница, свет се већ суочавао са сродним вирусима, SARS-CoV и MERS-CoV, који су се још лакше преносили са човека на човека и имали већу стопу смртности од новог вуханског коронавируса који за сада убија два процента заражених.

Нема званичан назив

Коронавирус није властито име актуелног вируса под шифром 2019-nCoV. Научници му још нису дали званичан назив, а неки га једноставно зову вухански коронавирус.

Коронавируси су заправо породица вируса, а први пут су медицински описани 60-их година, као узрочници обичних прехлада.

Потиче од животиња

Kao и његови сродни претходници, вухански коронавирус је на човека пренет са животиња.

Вирус се првобитно појавио крајем прошле године на пијацама у кинеском граду Вухану на којима се продају морски плодови и различите врсте живих дивљих животиња.

Најпре се проширила информација да је вирус потекао од змије, а потом од слепог миша.

Вирус не зна за границе

Вирус је убрзо почео да се преноси са човека на човека, у почетку не тако лако, али временом све лакше и чешће.

Проширио се и ван Кине, а потврђено је да је 128 људи заражено широм света.

У Сједињеним Америчким Државама забележено је шест случајева, а у четвртак и први пример преношења са човека на човека у савезној држави Илиноис.

Вирусом су заражен и поједини становници Хонгконга, Јапана, Канаде, Јужне Кореје, Аустралије, Француске, Немачке, Британије...

Светска здравствена организација прогласила је у четвртак ванредну ситуацију на глобалном нивоу. 

Различити симптоми и последице

Широк је спектар симптома и могућих последица које изазива вухански коронавирус. Он напада респираторни систем, а код највећег броја људи не изазива симптоме другачије од обичне прехладе.

Ипак, ако дође до компликација, коронавируус изазива јаку упалу плућа која доводи до отказивања плућа и других органа, а на крају до смрти. Како је у питању вирусна инфекција плућа, антибиотици не помажу.

Најугроженије су осетљиве групе становника, старији, људи са хроничним обољењима и они који нису на време почели да се лече.

Да коронавируси могу да се отргну контроли, најбоље су показале епидемије САРС-а и МЕРС-а. 2002. године, САРС-ом је било заражено 8.000 људи, од којих је 750 умрло. МЕРС се ређе преносио са човека на човека, али је усмртио чак 35 одсто од 2.500 заражених.

Смртност око два одсто

Научници још не знају колико нови коронавирус заиста може бити опасан.

Бројеви говоре да је проценат смртности тренутно око два одсто, а вероватно и мање од тога јер је сигурно да постоје и заражени људи без озбиљних симптома који нису званично евидентирани.

Гардијан наводи да је, поређења ради, смртност сезонског грипа који годишње убије око 400.000 људи, нешто испод један одсто.

Од САРС-а је умирало око 10 одсто оболелих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије