Виртуелна реалност као терапија у аутизму

У јужној Енглеској, стручњаци Установе за специјалистичку негу у Беркширу, покушавају да помогну особама са аутизмом, тако што користе виртуелну реалност за препознавање ситуација у - стварном свету.

Особе с аутизмом непознате ситуације доживљавају веома стресно. Сценарији виртуелне стварности уводе децу, у за њих, необичне ситуације, као што је одлазак у тржне центре или улазак у авион, без напуштања удобности и сигурности њихове учионице.

„Наши млади имају потешкоће са чулним искуствима, па су за њих проблематични одласци на веома прометна или нова места. Свиђа им се оно што је познато, њихова рутина. Сетови  Виртуелне реалности им омогућавају да доживе нову стварност и лакше се суоче са новим ситуацијама и местима“, истакао Нино Гвејеиро, учитељ рачуна у Предшколској школи.

Истовремено, прикупљају се подаци о дану сваке младе особе укључујући то шта су јели, колико су вежбали и како су се понашали. Подаци су тим драгоценији, јер неки од њих одбијају сваки облико комуникације.

„Надамо се да ћемо не само повећати своје знање и свест о свету младих са аутизмом већ и да ћемо временом моћи да поделимо тај свет са њима“, рекла је Елена Хуџел, вођа пројекта.

Осим што ће тако моћи да се привикну на вероватне сценарије које их очекују у животу, особе са аутизмом моћи ће и да уживају у новим искуствима, као што су виртуално скијање или роњење у дубоком мору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи