Грчеви могу бити симптоми неуролошких стања

Многима је познат неподношљиви бол који изазива грч у мишићу. Да ли сте и ви међу њима? Уколико јесте, откривамо вам зашто се мишићи грче и шта да радите када се то деси.

Није необично када видимо да професионалног спортисту хвата грч у нози. Грчеви сами по себи нису обољење, него симптом одређених поремећаја.

„Поремећаји су најчешће и највећој мери везани за измену електролитног статуса односно јона, пре свега, натријума, калијума, магнезијума, калцијума, хлора и у том смислу су последица дехидратације, екстремних напора или нпр. маратона“, истакао је проф. др Ранко Раичевић, председник Удружења неуролога Србије.

„Врло непријатне, болне сензације у ногама најчешће могу настати када преоптеретимо неке од група мишића или ако у дужем временском периоду заузимао неки неправилан положај тела“, каже др Биљана Ђурић са Института за физиологију Медицинског факултета у Београду.

Такав грч није резервисан само за професионалне спортисте. Јавља се и код трудница, старијих особа, али и хроничних болесника.

„У не малом броју случајева, грчеви у ногама могу бити пратећи симптом озбиљних и неуролошких, али више хируршких и интернистичних стања“, упозорио је др Раичевић.

Трају од неколико секунди до неколико минута, али колико год да трају нису пријатни. Једино што желимо у том тренутку је да нестану. Грчеви у ногама чешћи су ноћу.

„Прва препрука је да будемо добро хидратисани и да пратимо колико воде изгубимо у току дана и да све то надокнадимо. Да имамо избалансирану исхрану којом ћемо уносити довољне количине калцијума, магнезијума. Да покушамо да се што више излажемо светлу, да бисмо имали активну форму витамина Д“, наводи др Ђурић.

„Регуларан сан, унос течности, регуларна исхрана и одустајање од штетних навика“, саветује др Раичевић.

Требало би да редовно радите и вежбе истезања.

„Код вежбања је врло битно да се на почетку сваке сесије и на њеном завршетку обавезно истегнемо мишиће који су били активни у току вежбања“, истакла је др Ђурић.

Ипак уколико ни ови савети не помогну,а грчеви потрају, идите лекару.

Др Раичевић каже да су јаки болови у потколеницама, који се потенцирају са физичком активношћу, нарочито ходом, праћени измењеним изгледом екстремитета уз грчеве, алармантан знак.

„Ако се јављају неколико дана уназад, а не могу бити објашњени интензивним физичким активностима, епизодом пролива, повраћањем, морају да се јаве лекару опште праксе да се узме лабораторија и да се направи физикални преглед“, нагласио је др Раичевић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. јан 2020, 16:26) - anonymous [нерегистровани]

Isprobao na sebi

Svojevremeno su mi skrenuli paznju da slatkisi umeju da izazivaju grceve.

(четвртак, 23. јан 2020, 13:37) - anonymous [нерегистровани]

Odlican i vrlo koristan tekst

Grcevi u listu desne noge kod mene se javljaju dosta retko (oko 10 puta godisnje). U poodmaklima sam godinama ali redovno igram tenis. Dve stvari su u mom iskustvu u vezi grceva veoma bitne: svakog dana pijem vodu koja u jednom litru ima 160 mg magnezijuma sto predstavlja 42% od dnevne potrebe za tom substancom. Kad se ipak grcevi pojave treba dosta blago masirati misice sa podignutim uvis stopala i pokusati da se krv premesti masazom u druge delove tela.