Паметни јастук и сат решења за хркање и неквалитетан сан

На недавно одржаној Међународној изложби потрошачке електронике у Лас Вегасу, представљена су и решења за побољшање сна. Новине би требало да помогну да постанемо или останемо здрави.

Хркањем реметимо квалитет сна особа поред нас, али и сопствени сан. Остајемо неиспавани, уз опасност да нам хркање блокира дисајне путеве и рад срца.

За такве особе осмишљен је посебан, паметан јастук. Не само да препознаје проблем, већ се прилагођава интензитету променом висине. Аутоматски, надувава силиконске џеповe за ваздух са унутрашње стране јастука од меморијске пене.

Уређај поседује микрофон за детекцију хркања и сензор притиска за детекцију вибрација из узорака дисања и хркања корисника. Поред решавања проблема, јастук је повезан са апликацијом, којој шаље податке о квалитету и трајању сна.

У помоћ спавачима ускаче и специјални сат. Може да открије атријалну фибрилацију и апнеју у сну, односно поремећај срчаног ритма и кратке периодичне престанке дисања.

Ако се не лече, поремећаји могу да доведу до озбиљних компликација, укључујући срчани удар, глауком и још много тога. Да би се открили, довољна је само једна ноћ уз сат. Сви резултати прате се у апликацији и могу се поделити са лекаром корисника.

Сат, који такође може да очита електрокардиограм и идентификује ниво кисеоника у крви, чека одобрење Америчке управе за храну и лекове.

број коментара 0 Пошаљи коментар