У борбу против холестерола редуковањем намирница животињског порекла

Многи пацијенти открију да су „замастили крвне судове“ тек када заврше у болници због срчаног или можданог удара. Превентива постоји а најважније је обратити пажњу на исхрану.

„Дозвољене вредности холестерола приликом анализа, су све мање. Најновије прекоруке кажу да новоу холестерола треба да буду - што ниже то боље“, рекла је, гостујући у Јутарњем програму, проф. др Катарина Лалић, начелник Одељења за липидске поремећаје Клинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма Клиничког центра Србије. 

Пацијенти углавном знају да, када ураде анализе, на њима могу видети укупне вредности холестерола, а његове подврсте је важно пратити.

Лекарима је важно да прате такозвани лош холестерол. Његов ниво треба да буде мањи, по најновијим препорукама, од 1,4 милимола по литру.

Граница је померена због бројних студија које су показале да се смањењем тог нивоа, смањују и кардиоваскуларни проблеми.

„И холестерол и триглицериди су нешто што ми стручно зовемо липиди или једноставније –масти. То су две врсте масноћа које ми највећим делом уносимо храном, мислим на триглицериде, то су такозване брзе масти, нешто чему би могло аналогно да буде уље рецимо. Холестерол је градивна материја и важно је да постоји у организму – и добар и лош“, објаснила је др Лалић.

Генетичка условљеност 

Др Лалић додаје да се, уз холестерол као градивну материју граде ћелијске мембране, хормони и тако даље. Зато се, како каже, природа потрудила да сам организам ствара холестерол али је потребно да буде у балансу. Сваки вишак је последива наше нездраве исхране али може бити и генетички условљен.

За тај генетички тип се ради скриниг,односно утврђивање наследног поремећаја. Ту дијета не помаже, већ доминантно, лекови, који се примењују већ тридесетак година и усавршени су. Они спречавају лепљење холестерола и вишка масти на крве судове.

"Када говоримо о холестеролу, свако месо, све што је животињског порекла, млеко, млечни производи, садржи холестерол. То треба редуковати или бар користити мршава меса и не јести изнутрице које имају највећи садржај холестерола“, саветује др Лалић.

Додаје да, када су намирнице животињског порекла у питању, постоји разлика између рибе и другог меса – животињског меса, јер риба садржи добар холестерол и још неке важне материје.

„С друге стране, повишени триглицериди су последица претераног уноса алкохола, слаткиша, пецива“, објаснила је др Лалић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво