Крвна слика на тесту – шта су леукоцити, а шта ЦРП

У току је сезона прехлада. Уколико ових дана кашљете, кијате или имате температуру, нека вас не зачуди уколико неке вредности у вашој крвној слици нису у границама нормале.

Леукоцити су бела крвна зрнца. Они нас штите, односно, бране од разних микроорганизама. Крвљу стижу до различитих делова тела, препознају уљеза и уништавају га.

„ЦРП је активни протеин који се ствара у јетри и то је реактан акутне фазе. Он брзо расте у упалним процесима и већ у почетку, после шест сати су повишене вредности и због тога је он јако битан дијагностички параметар. Оно што је јако битно је да су његове вредности повишене у бактеријским инфекцијама, много више него код вирусних“, рекла је доц. др Марија Стојановић са Института за физиологију, Медицинског факултета у Београду. 

 А када су повишени леукоцити?

„Постоји пет класа леукоцита који се боре против различитих инфективних агенаса и када посматрамо прехладе које су углавном узроковане вирусима, видећемо у крвној слици да долази до повећања лимфоцита.  Нормално их има 25-35 одсто, у прехладама њихов проценат расте. С друге класе неутрофили, класа леукоцита, који се боре против бактерија, падају у овим вирусним инфекцијама, тако да се њихов број снижава. Повећан број лимфоцита са смањеним неутрофилима указује на вирус“, истакла је  др Биљана  Ђурић са Института за физиологију, Медицинског факултета у Београду. 

Било да нас обори вирус или бактерија, шта да радимо?

Вредности црп и леукоцита се добијају из крвне слике, узорак јесте венска или капиларна крв, која не захтева неку посебну припрему.

Уколико је реч о вирусној инфекцији антибиотици ту не помажу. Мировање, хидрирати организам у довољним количинама, чајеви,сокови, вода, супа. Појачати витамине. Уколиико је реч бактеријској инфекцији укључити антибиотике, али не самотално, већ у консултацији са лекаром.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се