Србија прва у Европи по смртности због загађења животне средине

Према истраживању Глобалног савеза за здравље и загађење, Србија је прва у Европи и девета у свету по смртности услед различитих видова загађења, пре свега због загађености ваздуха. У свету, од последица загађења годишње умре 8,3 милиона људи.

Услед различитих видова загађења животне средине, у Србији годишње прерано умре 12.000 становника. То нашу земљу ставља на прво место у Европи, али и као једину европску државу, међу првих десет у свету. Од последица загађења ваздуха, и на отвореном и у затвореном простору, умре 6.000 људи, показује студија Светске здравствене организације.

„Могу бити болести дисајних путева, може бити повећан и број случајева инфаркта и број шлогова. То што је битно за људе да знају, треба нешто предузети на подручју заштите животне средине и то мислим да је кључна порука тих различитих анализа“, наглашава др Маријан Ивануш, директор Светске здравствене организације у Србији.

У последњем годишњем извештају наше Агенције за заштиту животне средине, сви велики градови су имали загађен ваздух, а узроци су саобраћај, ложишта, индустрија, термоелектране.

„Пронашли смо да је Београд под повећаним канцерогеним ризиком због присуства арсена из тог лигнита који нам ваздухом стиже из Термоелектране у Обреновцу. У урбаним зонама имамо већи утицај саобраћаја, док у субурбаној зони имамо већи утицај, нарочито у јесен, спаљивања биљних остатака са њива“, наводи др Драгана Ђорђевић, руководилац Центра изврсности за хемију и инжењеринг животне средине ИХТМ Универзитета у Београду.

Хиљаду људи годишње умре услед загађења на свом радном месту. Од тровања оловом 1.300 људи.

„Проблем је нагомилан годинама, могу се предузети мере, видели смо да је Пекинг за шест година преполовио концентрацију малих, најмањих честица које су и најштетније“, напомиње примаријус др Елизабет Пауновић, консултант УН за здравље и животну средину.

У земљама које највише брину о животној средини и имају најчистији ваздух и смртност је најмања. Годишње услед загађења умре мање од 50 људи на Исланду, у Израелу, Финској, Ирској, Шведској, Норвешкој.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво