У борби против зимске депресије помажу и сунце и чоколада, али сунце не гоји

У овим хладним, сивим данима често се може чути да светлосна терапија помаже против типичне зимске депресије. Да ли је то заиста тако или то сами себе убеђујемо? Изгледа да донекле помаже – али не свима.

Још је старогрчки лекар Арете саветовао: „Летаргичне би требало изложити светлости и препустити их њеном зрачењу“. Јер вечити умор – иако се спава више него иначе – безвољност и лоше расположење у хладним зимским данима, симптоми су који су познати и давно пре него што је то добило свој помодни назив сезонски афективни поремећај (Seasonal Affective Disorder).

Обичним речником речено, то је зимска депресија. И није мало људи који би се најрадије, као медведи, завукли негде и спавали до лепших дана.

А не греше ни они који у овим данима спонтано посежу за (топлом?) чоколадом: у њој се налази прилична количина аминокиселине триптофана, који се у нашем мозгу претвара у серотонин, „хормон среће“. Тај хормон и иначе настаје за сунчаних дана, због обиља светла.

Хенрик Остер са Института за неуробиологију универзитета Либек истиче да је проблем, између осталог, и то што ми силом прилика зими палимо светло и дању и ноћу – и тако нарушавамо унутрашњи ритам свог тела. „Тада не функционише синхронизација нашег тела с добом дана. То покушавамо да коригујемо тим вештачким светлосним сигналом у терапији светлом“.

Ко још хоће напоље по оваквом времену

Уобичајена расвета коју имамо код куће или у канцеларији неће постићи тај ефекат. Додуше, најбоље би било и зими дан проводити на отвореном, јер и по тмурном, зимском дану заправо има довољно светлости да бисмо живнули. Али зима је, и ко још хоће да дан проведе на хладноћи? Зато се показало да светлосна терапија помаже. А реч је о светлости и од 10.000 лукса. Иначе, не би требало претеривати: довољно је провести пола сата под таквом светлошћу и нипошто не гледати у извор светла. Најбоље је такву терапију спровести ујутро, одмах након буђења. Можда тек „успут“, на пример уз доручак.

Медицинска истраживања потврђују да се наш унутрашњи сат у великој мери управља с два хормона: први је кортизол и он је у стању да наше тело „дигне на ноге“ – и онда кад смо узбуђени, али и ујутро кад се будимо. Други је мелатонин, „хормон спавања“ – а он је већ и хемијски осетљив на светлост. „Кад устанемо током ноћи и упалимо светло, онда се и наш ниво мелатонина веома смањује, већ за неколико секунди“, објашњава Остер. Зато је важно да нам ноћу не смета светло. А светлосном терапијом се на готово природан начин управља и тим хормонима.

Иако „зимска депресија“ без икакве сумње погађа и младе, истина је да ови дани посебно тешко падају старијима. Често је њихов читав „унутрашњи сат“ проблематичан, а њихов ноћни сан често је испрекидан. „Фрагментиран“, како каже Остер. Резултат је утисак да им никада није довољно сна, без обзира колико времена провели у кревету.

Не за све, али за већину нас...

И ту светлосна терапија може да помогне: медицинари су поставили такве уређаје у више старачких домова и многима је успело да поправе тај ритам, односно да тело зна када је дан, а када ноћ. Наравно, најгоре што том „унутрашњем сату“ може да се уради јесте да се стално буљи у екран, било телевизије или рачунара. Терапеути су се наслушали искустава особа које тврде да „уз телевизор одмах заспу“. То може да буде тачно с обзиром на телевизијски програм, али то неће бити сан који ће донети одмор.

Наравно, терапија светлом није лек против свега, а за неке може да буде и штетна: на првом месту су то они који ионако имају неке проблеме с очима, а већ по природи шећерне болести која може да води и оштећењу вида, добро је и да такви болесници ипак мало прошетају по природи, па макар и по сивом, зимском светлу. И приликом узимања антибиотика могу се појавити нежељене последице, а није препоручљива ни код неких озбиљних психичких обољења.

У сваком случају, топли зраци сунца - или бар таквог вештачког светла код депресије – требало би да буду први избор. То је много боље него да се посегне за неким антидепресивом. Наравно, с изузетком чоколаде. Само, сетите се: сунце не гоји.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво