Неплодност је и психолошки проблем – отворено бесплатно саветовалиште

Стручњаци из области лечења стерилитета, као и многобројна истраживања, показали су да је улога психолога веома важна у лечењу неплодности. Суочавање са овим проблемом једно је од најстреснијих искустава са којима се парови сусрећу, свеједно да ли пролазе кроз процес вантелесне оплодње поново или се са овом процедуром сусрећу први пут. Зато је бесплатно индивидуално психолошко саветовање, које је недавно покренуто, од велике важности.

Паровима и појединцима је тешко да се носе с проблемом неплодности, а овај он неретко може да обузме целокупан живот, утиче на емоције и на психолошка и социолошка стања.  

„Неплодност је проблем који утиче на више сфера у животу. Парови се првенствено суочавају са огромном количином туге, анскиозношћу и депресијом“, рекла је, гостујући у Јутарњем програму, Сандра Јовановић, председница Удружења „Шанса за родитељство“.

Нагласила је да су такође неретко, присутни финансијски проблеми и поремећени односи у браку.

„У оквиру Центра за вантелесну оплодњу, који је покренут у оквиру фондације Није свеједно, Министарства здравља, коначно паровима можемо да обезбедимо бесплатну правну помоћ“, додала је Јовановићева.

Статистика каже да се сваки шести пар суочава са проблемом неплодности.

„Решење постоји, медицина је напредовала, имамо вантелесну оплодњу, инсеминацију, опције као што је сурогат-материнство, дакле, постоје опције, само треба причати о њима“, изјавила Јовановићева.

Због менталитета, предрасуда и друштвеног окружења, деси се да неки парови о својим напорима за добијање потомства – ћуте. Ипак, треба затражити стручну помоћ.

Број за помоћ: 0800 333 030

Центар за ментално здравље, почиње са првим активностима пружања подршке паровима и појединцима борби за потомство, јер ће свим заинтересованима сада бити омогућена бесплатна психолошка подршка, односно бесплатно индивидуално психолошко саветовање.

За заказивање термина психолошког саветовања неопходно је окренути број телефона: 0800 333 030.

Стручњаци раде са свима који се пријаве за помоћ, већ после првог разговора се договарају будући кораци.

Скупштина Србије коначно је у мају усвојила подзаконска акта која прате Нови Закон о лечењу неплодности.

„Ипак, постоји проблем недовољног броја донора и надам се да ће ове године бити већих могућности за донаторе, то је остало да заживи, јер велики број парова одлази у иностранство по донацију репродуктивних ћелија“, објаснила је Јовановићева.

Законски, и жене које немају партнера, могу остварити потомство путем донора. То је велика и значајна новина које је уређена посебним Правилником.

Сви потенцијални донори се могу јавити Банци репродуктивих ћелија у Клиници Вишеградској улици у Београду. Принцип је такав да један донор иде на једног примаоца.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво