Неплодност је и психолошки проблем – отворено бесплатно саветовалиште

Стручњаци из области лечења стерилитета, као и многобројна истраживања, показали су да је улога психолога веома важна у лечењу неплодности. Суочавање са овим проблемом једно је од најстреснијих искустава са којима се парови сусрећу, свеједно да ли пролазе кроз процес вантелесне оплодње поново или се са овом процедуром сусрећу први пут. Зато је бесплатно индивидуално психолошко саветовање, које је недавно покренуто, од велике важности.

Паровима и појединцима је тешко да се носе с проблемом неплодности, а овај он неретко може да обузме целокупан живот, утиче на емоције и на психолошка и социолошка стања.  

„Неплодност је проблем који утиче на више сфера у животу. Парови се првенствено суочавају са огромном количином туге, анскиозношћу и депресијом“, рекла је, гостујући у Јутарњем програму, Сандра Јовановић, председница Удружења „Шанса за родитељство“.

Нагласила је да су такође неретко, присутни финансијски проблеми и поремећени односи у браку.

„У оквиру Центра за вантелесну оплодњу, који је покренут у оквиру фондације Није свеједно, Министарства здравља, коначно паровима можемо да обезбедимо бесплатну правну помоћ“, додала је Јовановићева.

Статистика каже да се сваки шести пар суочава са проблемом неплодности.

„Решење постоји, медицина је напредовала, имамо вантелесну оплодњу, инсеминацију, опције као што је сурогат-материнство, дакле, постоје опције, само треба причати о њима“, изјавила Јовановићева.

Због менталитета, предрасуда и друштвеног окружења, деси се да неки парови о својим напорима за добијање потомства – ћуте. Ипак, треба затражити стручну помоћ.

Број за помоћ: 0800 333 030

Центар за ментално здравље, почиње са првим активностима пружања подршке паровима и појединцима борби за потомство, јер ће свим заинтересованима сада бити омогућена бесплатна психолошка подршка, односно бесплатно индивидуално психолошко саветовање.

За заказивање термина психолошког саветовања неопходно је окренути број телефона: 0800 333 030.

Стручњаци раде са свима који се пријаве за помоћ, већ после првог разговора се договарају будући кораци.

Скупштина Србије коначно је у мају усвојила подзаконска акта која прате Нови Закон о лечењу неплодности.

„Ипак, постоји проблем недовољног броја донора и надам се да ће ове године бити већих могућности за донаторе, то је остало да заживи, јер велики број парова одлази у иностранство по донацију репродуктивних ћелија“, објаснила је Јовановићева.

Законски, и жене које немају партнера, могу остварити потомство путем донора. То је велика и значајна новина које је уређена посебним Правилником.

Сви потенцијални донори се могу јавити Банци репродуктивих ћелија у Клиници Вишеградској улици у Београду. Принцип је такав да један донор иде на једног примаоца.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 16. јан 2020, 13:07) - Slavko petrovic [нерегистровани]

Neplodnost

Problem neplodnosti je lose telo u svakom smislu, narocito prepone, isti problem kod oba pola, upitanjuje je generalno zdravlje celoga tela , to nema veze sa psihom , normalno kad je telo bolesno da I psiha nije ok,

(уторак, 14. јан 2020, 19:50) - anonymous [нерегистровани]

Sterilitet

Mislim da treba da pokrenemo temu na ime muskog steriliteta i zbog.cega se od strane drzave ne finasira vestacka oplodnja kada je.muski sterilitet u pitanju.....aman mi smo u 21 veku zene su u svim segmentima zivota ravnopravni ako ne i superiornije ali zasto se muskarci nipodostavaju zbog napred navedenog....

(уторак, 14. јан 2020, 17:00) - Djokovic Danijela [нерегистровани]

VTO

Svaka cast ministru zdravlja Zlatiboru Loncaru sto je obezbedio savetovaliste za zene koje zele da pitaju u vezi VTO.Mnoge zene i nemaju koga da pitaju i zato svaka cast.

(уторак, 14. јан 2020, 12:15) - anonymous [нерегистровани]

Sigurno jeste

Ali i dugo vremena bez posla isto tako uzrokuje psihološke probleme. Ko će sve to da leči.