Ризик од деменције већи уз повишен доњи крвни притисак

Више од 36 милиона људи у свету пати од деменције, а број оболелих свакодневно расте. Осим старости, на појаву овог неуролошког поремећаја утиче и настанак можданих лезија које су често последица дуготрајног повишеног дијастолног крвног притиска, показују најновија истраживања.

Научници Универзитета Мајами недавно су објавили резултате студије који показују да особе са дијастолним крвним притиском нижим од 80 милиметара живине скале имају мањи ризик за појаву лезија на мозгу које указују на могућност развоја деменције.

Реч је о лезијама које се стварају на белом делу можданог ткива, а које, уз деменцију, повећавају и ризик за падове и мождани удар.

У истраживању су кориштени подаци прикупљени од 1.205 испитаника старијих од 50 година, а који нису имали друге факторе ризика за развој лезија.

Утицај такозваног доњег крвног притиска посебно је био изражен на деловима мозга који су кључни за одржавање когнитивних функција, па тиме и памћења, што га директно повезује са појавом деменције.

Према проценама стручњака, иначе, лезије на белој можданој маси присутне су код око 20 одсто особа старости 60 и више година.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 15. јан 2020, 00:22) - anonymous [нерегистровани]

Po tome i drugome

Razlika treba da je 40 pa bio blago visi ili nizi.

(уторак, 14. јан 2020, 09:46) - anonymous [нерегистровани]

Po ovome

Ja sam kandidat, meni je donji pritisak uvek viši, primer 115/85.