Зима и ветар најгори непријатељи коже

Ако су празнични дани оставили траг на вашем лицу и ако вам је кожа постала: сува, груба, испуцала – време је да је вратите у „форму“. Рецепт има више састојака, али су два кључна: сан и додатна нега.

Пут до неговане коже некада иде и преко кухиње. За почетак узмите мед са полице.

„Немојте ништа агресивно радити код куће. Можете направити маску – помешате мед, благи мед, кашику шећера, да маска одстоји пет до 20 и благим покретима, пилинг и испрати благом водом. Просушити пешкиром и нанети крему“, објашњава козметолог Славица Љубојевић.

Као што кожа штити нас, морамо и ми њу да штитимо на прави начин. Зато нам је некада потребна и помоћ стручњака.

„Да видимо колико има: минерала, витамина, олигоелемената, да ли нешто фали и колико фали, да видимо индекс хидратације, витамина... И на основу свега можете да добијете препоруку за професионалну, кућну негу. Да не користите погрешно кућну негу, јер онда неће ни професонални да вам помогне“, истиче Љубојевићева.

„И за млађе и старије би било добро да ураде један средњи, дубок хемијски пилинг. Који би код млађих допринео да се кожа очисти, и да се ожиљци неправилности, изрегулишу. За старије тај регенеративни потенцијал нам даје, ми тиме што смо скинули слој, дајемо да сам синтетише“, наводи дерматолог др Милица Марковић из Градског завода за кожне болести.

Како хемијски пилинг то постиже?

„Доказано је да ми њу терамо да сама синтетише и доказано је да кожа старијих сооба, ти фибробласти, ћелије коже, могу када су подстакнути, исто да луче колаген, исто да се ствара хијалурон“, истиче Марковићева.

У наредним данима избегавајте тешку шминку и јаке пудере. Пре спавања добро очистите лице, а након тога намажите га кремом која одговара вашем типу коже.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво