Нова година - нови списак са новим жељама

Једну никад не мењамо. Оно што увек пожелимо и себи и другима јесте добро здравље. За почетак: оставите цигарете, будите умерени у јелу и пићу, вежбајте.

„Спавање, што више, сан је значајан, бар шест сати. Да избегавамо претерано масну, слану храну, црвено месо које је опасно за развој карцинома.... Слушање музике што више, макар у позадини, побољшаће квалитет живота“, истакао је проф. др Предраг Митровић, кардиолог Ургентног центра.

На квалитет живота, утичу и ваши залогаји. Не каже се узалуд, да смо оно што једемо.

„Нек прва новогодишња одлука буде да повећате унос поврћа, воћа, пређете на житарице, на производе од целог зрна, на ферментисане млечне производе, на рибу ако је нисте довољно конзумирали. Гледајте шта вам је недостајало и то повећајте. Повећаћемо унос и витамина, минерала, антиоксиданаса и унапредићемо наше здравље“, рекла је Јована Срејић Ферлуга, нутрициониста.

Немојте се плашити лекара и шта ће вам он рећи. Једном годишње проверите своје здравље.

„Треба се контролисати, до 45. једном годишње, а после два пута годишње. У сваком случају један 'чек ин', да одемо код лекара опште праксе, да он погледа бар основне ствари: ЕКГ, притисaк, плућа, бар основну лабораторију“, истиче проф. др Предраг Митровић, кардиолог Ургентног центра.

У Новој години негујте пријатељства и окружите се људима које волите. Пробајте, видећете како ће то утицати на ваше ментално здравље. 

„Људи који јесу око нас, јесу наша највећа подршка и некада кључни за наше добро здравље уопште, а нарочито ментално здравље. Одлазак у природу, здрави стилови живота, вољење себе и удовољавање себи, а предуслов за то је упознавање себе“, рекла је доц. др Ивана Сташевић Карличић, психијатар, в. д. директора Клинике „Лаза Лазаревић“.

Оно што увек можемо, јесте да направимо приоритете, да видимо какве су нам аспирације, какве су нам могућности. Шта је реалност, да видимо колико можемо да будемо храбри, великодушни, стрпљиви оно што заборавимо колико смо ми под стресом, колико можемо и даље да будемо, да видимо да ли може да буде боља. Морамо да станемо и да се некада нечега одрекнемо“, рекла је др Анђелка Коларевић, психијатар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво