Научне чињенице: шта се догађа у нашем телу када превише попијемо

С обзиром на то да је сезона слава у току, а ближе се Нова година и Божић, неки пију више алкохола него иначе. Погледајмо шта наука каже и разбијмо неке дугогодишње митове о томе шта се заправо догађа са нашим телом док пијемо алкохол, а затим будимо мамурни.

Наука каже да није важно коју врсту алкохола пијемо или чак, да ли мешамо пића – ефекти су у основи исти у ондосу на количину алкохола.

Када пијемо алкохол, он иде у желудац и прелази у танко црево одакле се убрзо апсорбује у крвоток.

Ако смо нешто појели, апсорпција алкохола ће бити успоренија, тако да се нећемо брзо напити. Зато је добра идеја да се једе пре и уз пиће.

Телу је потребно око сат времена да метаболизује 10 грама алкохола или једно стандардно пиће.

Шта изазива губитак памћења

Сви имамо оног пријатеља који се пробудио после бурног ноћног провода и не може да се сети пола ноћи. То је онај познати „прекид филма“.

То није исто што и „онесвешћивање“, јер сте још свесни и способни да водите разговор, једино што тога не можете да се сетите касније.

Што више алкохола пијете и брже га пијете, већа је вероватноћа да ће доћи до „прекида филма“, јер када алкохол достигне одређени ниво у нашој крви, мозак једноставно престаје да формира нова сећања. Уколико мозак замислимо као орман у који се смештају датотеке, у овим случајевима датотеке иду право у канту за смеће и кад касније покушамо да их пронађемо, не успевамо.

Како се отрезнити

Ако сте попили превише, нема начина да се отрезните. Једино што вас може отрезнити је време током кога ће се алкохол елиминисати из вашег тела.

Кофеин у кафи можда вас чини буднијим, али то не помаже разградњи алкохола. Бићете подједнако опијени и ослабљени, чак и ако се осећате мало мање пијано.

Исто важи и за хладне тушеве, вежбање, знојење, испијање воде и свеж ваздух. Ове ствари могу помоћи да се буде пажљивији, али немају утицаја на концентрацију алкохола у крви или на утицај који алкохол има на организам.

Најбољи лек је превенција

Ако одлучите да пијете током празника, најбољи начин да избегнете мамурлук и остале негативне последице је да се држите унутар препоручених граница.

Осим што је важно да једете да бисте успорили апсорпцију алкохола и пијете воду између алкохолних пића да бисте умањили негативне ефекте, такође можете и да:

- пре одласка на славље одлучите колико ћете попити и тога се придржавајте,

- бројте пића и избегавајте наздрављања,

- успорите, пијуцкајте и избегавајте испијање „на екс“ и „до дна“.

Уколико нисте успели, сутра ћемо вам на истом месту дати савете како да се изборите са мамурлуком.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи