Крв му била бела као млеко од масти у њој, доктори га спасили древном техником

Мушкарац у Немачкој је имао толико масти у крви да је она била густа и бела као млеко, а доктори су га спасили користећи древну технику пуштања крви, јер модерна плазмафереза није била могућа.

Пацијент се појавио у болници са екстремним случајем хипертриглицеридемије - болести чији је главни симптом изузетно висок ниво триглицерида у крви.

Уобичајени третман код оваквог стања је техника звана плазмафереза, којом се из тела извлачи крвна плазма, пречишћава од вишка триглицерида (и других штетних материја) и назад враћа чиста.

Међутим, постојао је један проблем.

Када су доктори на Универзитетској болници у Келну покушали ово на 39-годишњем пацијенту, његова изузетно густа крв запушила је машину за плазмаферезу. Два пута...

Уобичајени ниво триглицерида код одрасле особе требало би да буде испод 150 милиграма по децилитру крви, висок ниво се сматра од 200 до 499 милиграма, док се изузетно високим сматра пре 500 милиграма.

Овај пут, несрећном човеку је крв била толико засићена мастима, да је имао чак 36 пута виши ниво триглицерида од оног који се сматра изузетно високим - 18.000 милиграма по децилитру крви.

Како је дошло до овако тешког акутног стања, доктори су приписали неколицини фактора - гојазношћу, исхрани, отпорности на инсулин и могућој генетској предиспозицији, а посебан проблем представљало је то што пацијент иако му је преписана терапија за дијабетес, није редовно узимао лекове.

Доктори су зато поставили хипотезу да је низ догађаја који довео до овог стања покренут кетоацидозом, која се сада развила у посебно тежак случај – пацијентово стање оцењено је само једним бодом изнад границе која се сматра вегетативним стањем на коматозној скали.

Кад модерна медицина закаже, решење се крије далеко у прошлости

Бизаран случај, за који доктори кажу да се никада пре нису сусрели, захтевао је другачији, неконвенционални приступ.

Пошто је плазмафереза била немогућа, доктори су се одлучили за много старију технику која је данас дискредитована – пуштање крви.

Техника, која подразумева намерно испуштање крви из тела, коришћена је од времена Старог Египта пре 3.000 година, а била је веома популарна све до 19. века. Због тога што је пуштање крви чешће шкодило пацијентима пре него што им је помагало, у модерној медицини та техника је скоро потпуно напуштена.

На одељењу интензивне неге, доктори су из пацијента извукли две литре крви, заменили је са свежом количином концентрата црвених крвних зрнаца, свежом замрзнутом плазмом и физиолошким раствором.

Чудан и несвакидашњи приступ уродио је плодом. Постепено спуштајући ниво триглицерида у крви, пацијент је до петог дана третмана имао потпуно чисту крви од триглицерида и повратио уобичајене неуролошке функције.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара