Непријатан задах – порука коју не смемо да игноришемо

Лош задах је далеко од неуобичајене појаве, јавља се код око 50 одсто одраслих. Међутим, због стида, о њему се не говори довољно. Ипак, поруке које долазе из уста, не смемо да игноришемо.

Утиче на самопоуздање, радне и друштвене односе. Лош задах или медицински халитоза, не значи увек да нередовно перете зубе.

„Установљено је да 87 одсто узрока непријатног задаха из зста се налази управо у устима. У око осам одсто случајева узрочнике треба тражити у пределу уха, грла и носа, док само у пет одсто случајева је везано за друге органе. Углавном за једњак, проблеме везане за плућа и удаљене органе, као што су, на пример, инсуфицијенција јетре, бубрега, панкреаса“, објашњава др Ксенија Зелић, научни сарадник на Стоматолошком факултету у Београду.

„Дијабетес може да изазове ацетонски задах који је изузетно јак. Затим проблеми са желуцем и враћањем хране због незатварања сфинктера желуца. Али и многи други, чак и до стреса који је изузетно јак може да изазове задах“, наводи др Милан Куљача, стоматолог.

Непријатан задах је најизраженији ујутру, после буђења.

„Сматра се да се на ову појаву жали преко 50 одсто одраслог стаовништва. Међутим, постоји непријатан мирис који се јавља у току дана, након узимања хране и пића. Ова појава не сме бити занемарена, јер има велики социо-економски значај, а може бити показатељ патолошких промена“, додаје докторка Зелић.

За свеж дах, редовно прање зуба јесте неопходно, али није довољно. Зуби морају да буду чисти, али и здрави.

„Разлога има веома много, почевши од гангренозних и врло покварених зуба, па до врло лоших протетских надокнада, испод којих се таложи храна и до изузетно изражене парадонтозе, која у својим парадонталним џеповима и апсцесима може да изазове јаке болове и јак задах“, напомиње стоматолог.

„Најчешћи узрок непријатног задаха пореклом из уста су гингивитис, парадонтопатије и обложен језик. Такорећи, сви узрочници који су пореклом из уста, узроковани су бактеријама“, истиче др Ксенија Зелић.

Шта ако и поред добре оралне хигијене, проблем постоји. Коме да се обратимо за помоћ?

Будући да су узрочници непријатног задаха најчешће налазе у устима, докторка Зелић напомиње да је најосновније да се прво обратимо стоматологу. За нестоматолошке узроке, саветује стоматолог Куљала, изузетно је важно да макар једном годишње урадимо анализу крвне слике, а стоматолога би требало посетити на сваких шест месеци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара