Сијамски близанци из Перуа успешно раздвојени

Сијамски близанци одувек су привлачили пажњу јавности, али су и изазов за докторе и научнике. Браћу Моралес у Перуу лекари су успешно раздвојили.

Бебе, Едгар и Доминик, рођени царским резом прошлог децембра, стигли су кући након опоравка у Националном институту за здравствену заштиту деце у округу Лима Сан Борја.

Некада сијамски близанци, раздвојени су операцијом која је трајала 18 сати. Случајеви попут њихових, познати као исхиопагус близанци, изузетно су ретки и јављају се на сваких 200.000 беба.

„Лекари се често суочавају са изазовима сложених случајева, али ово је први случај у земљи са сијамским близанцима који су се родили спојени у доњем делу карлице. Њихово раздвајање је успех и чудо, али такође одражава рад тима. Оно што нема цену је осмех родитеља и срећа што су могли да загрле раздвојену децу“, истакао је др Луис Апаза са Педијатријске неонаталне хирургије у Ел Салвадору.

У операцији је учествовало више од 40 медицинских стручњака, укључујући педијатријске хирурге, радиологе, анестезиологе, урологе, медицинске сестре и многе друге.

Први део операције састојао се од одвајању близанаца. Лекари су морали да обрате посебну пажњу на нерве, како дечаци не би изгубили покретљивост ногу. Велики изазов било је и раздвајање мокраћних и пробавних путева. Требало је раздвојити и кукове које су бебе делиле. У завршном делу опреације посла су имали реконструктивни хирурзи.

„То је божићно чудо. Прошли Божић провела сам у болници, после царског реза, одвојена од беба. Сада ћемо сви бити заједно“, каже Ксиомара Моралес, мајка близанаца

Лекари кажу и да близанце чекају додатне операције, али тек када одрасту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи