Да или не – Хормонска терапија у менопаузи

Жене које су користиле одређене врсте хормона након менопаузе и даље имају повећан ризик од развоја карцинома дојке. Ефекти таквих пилула примећују се и готово две деценије касније, показују дугорочни резултати великог савезног истраживања Центра за канцер у Хјустону.

Током истраживања, више од 16.000 жена, између 50 и 70 година старости, добијало је комбиноване хормонске таблете пет до шест година.

Главни део студије заустављен је 2002. године када су истраживачи изненада приметили више срчаних проблема и карцинома дојке међу корисницима хормона.

Женама је саветовано да престану с лечењем, али научници су наставили да проучавају даљу здравствену ситуацију испитаница.

„Дугорочни налази показали су различите резултате за употребу комбинације естрогена и прогестерона у односу на само естроген. Жене које су имале нетакнуту матерницу и узимале су прогестерон заједно с естрогеном имале су 29 одсто повећан ризик од развоја карцинома дојке“, рекла је докторка Тереза Биверс из Центра за канцер у Хјустону.

Позитивни резултати показали су се код испитаница које су одстраниле материцу.

„Супротно томе, откривено је да се код жена које су узимале само естроген, јер им прогестерон није био потребан за заштиту матернице, смањена учесталост развоја карцинома дојке за 27одсто и смањење смртности или смрти за 44 одсто“, напоменула је докторка Тереза Биверс.

С обзиром на то да је у питању релативно мали број испитаница, лекари кажу да би жене са јаким валунзима и другим симптомима менопаузе могле да наставе са хормонском терапијом.

Кажу, корист таблета далеко надмашује њихов ризик. Ипак, неопходна је стручна консултација за сваки поједини случај.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се