Не базирајте пост на угљеним хидратима

Без обзира на то да ли се пости из верских, здравствених или дијететских разлога, уздржавање од одређене хране утиче на духовно и на физичко здравље. Како се правилно пости и може ли исхрана током поста да буде јефтина и уравнотежена?

Суздржавање од хране животињског порекла је само део хришћанског поста који представља чишћење и уздизање душе и тела. И религија и наука посту приписују лековита својства.

Психотерапеут и свештеник Српске православне цркве Александар Совиљ истиче да пост има елементе медитеранске и вегетаријанске исхране.

„Потпуно је на линији научних сазнања у сврху превенције разних хроничних болести – оно што данас зовемо метаболички синдром: површени крвни притисак, шећерна болест и малигне болести“, истакао је Совиљ.

Иако је хришћански пост, пре свега, духовни подвиг, човек, ма колико утемељен у вери, ипак је и материјално биће, те и свештеници баш као и лекари упозоравају да неизбалансирана исхрана утемељена на угљеним хидратима и простим шећерима може да наруши физичко здравље.

„Наш народ када крене у пост, зато што у нашем посту недостаје месо и масноће има страх да ће бити гладан и онда креће да употребљава намирнице скробног порекла. Пре свега, то је кромпир, тестенина и суво воће. То су намирнице богате скробом које могу да доводу до повећања триглицерида, до повећања телесне масе, а ако се тако настави у даљој исхрани не само током 40 дана него и током целе године може да доведе до дијабетеса типа 2“, упозорила је др Верослава Станковић, дијетолог.

Намирнице које спадају у ред најздравијих често су и скупље, зато многи кажу да током поста нема много места за поврће, хладно цеђена биљна уља, рибу.

Иако спада у јефтиније рибе, стручњаци кажу да је скуша једна од најквалитетнијих. Стиже из чистих северних мора и богата је омега 3 масним киселинама.

Јефтине а здраве намирнице које треба што више користити током поста су и кисели купус као добар извор витамина Це, те суво воће чији су минерали најбоља превенција прехладе у зимским месецима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи