Ни медицина будућности нећи моћи без лекара

Бројна су медицинска открића која су променила свет. Пружила су наду многим пацијнетима и спасила милионе живота широм света. Захваљујући њима, из године у годину се мења лице светске медицине. Како би то лице могло да изгледа у будућности?

Корак по корак, вештачка интелигенција осваја и медицину. Нашла је своје место у многим областима, нарочито у радиологији.

„Вештачка интелигенција је примена различитих софтверских техника које омогућују нама лекарима да поставимо лакше дијагнозу, да боље препознамо облике, дакле начин који је приближан раду људског мозга и који омогућује да са се са већом поузданошћу постави дијагноза“ објашњава професор др Ружица Максимовић из Центра за радиологију и магнетну резонанцу, Клиничког центра Србије.

А дијагноза се поставља помоћу метода које свако од нас зна. Неке сте видели, за неке сте чули, а неке сте и пробали.

„Највише се користи мамографија, компијутеризована томографија и магнетна резонанца. Практично, те три технике су се сада показале као добре за обраду података и за диференцијалну дијагнозу. Највише се користи код обољења дојке, у неурорадиологији, онкологији, кардиологији“, додаје професорка Максимовић.

То не значи да ће ове технике заменити лекаре.

„Људи су неопходни да би се развила техника вештачке интелигенције. Све што се развија у области вештачке интелигенције се базира на знањима, тековинама онога што су лекари до сада радили. Тако да заа развој добрих дијагностичких техника у области вештачке интелигенције, људи су незаменљиви и они су ти који учесвују у тренирању мрежа и обуци“, напомиње докторка.

Ипак, ове технологије убрзале су и олакшале рад лекарима.

„У одређеним ситуацијама, где имамо дилеме да ли се ради о једној врсти промена или другој, вештачка интелигенција омогућује да се тај избор сузи, односно повећава дијагностичку тачност онога што ми видимо методама које смо изабрали“, истиче др Ружица Максимовић.

То што олакшавају посао, не значи да их сви примењују.

„Велико истраживање које је спровело Удружење радиолога у коме су учествовале и западноевропске земље и остале земље, показало се да око 50 одсто лекара користи различита достигнућа вештачке интелигенције. То и није толико велики број, колико се очекује да ће бити у будућности“, наводи докторка.

Где је у свему томе српка радиологија?

„Генерално у Србији користимо онолико колико можемо, али мислим да је јако битно да смо на добром путу, да можемо да импементирамо у свој свакодневни рад“, закључује професор др Ружица Максимовић из Центра за радиологију и магнетну резонанцу, Клиничког центра Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво