Не треба избегавати посете лекару, али помоћ можемо добити и у апотеци

Према здрављу смо најодговорнији, изгледа, само у време респираторних инфекција. Сви одмах иду лекару, а за многе суплементе које нам лекар препоручи, савет можемо добити и од апотекара. Тамо је мања гужва, па је и ризик да се заради неки вирус мањи.

С обзиром на то да се данас сваки преглед код лекара заказује и нужно чека, многи одустају од посете лекару и помоћ потраже у оближној апотеци.

Гошћа Јутарњег програма, магистр фармације, специјалиста Андријана Цвијетиновић, напомиње да с обзиром на то да следи сезона виремија и грипа, пацијенти који имају благу прехладу, повишену температуру, малаксалост и слично, могу у  оближњој апотеци да добију адекватан савет како то да спрече и како да ублаже симптоме.

Познато је да фармацеути када им се обратимо за савет и помоћ, најпре одговоре низом питања. Гошћа Јутарњег програма напомиње да је то нужно, јер пацијенти углавном, поготово старији, хронични пацијенти, већ пију неку терапију и важна је информација да не би дошло до негативних интеракција међу лековима или до појаве алергије.

Једно од честих питања, посебно током зиме је и то да ли је потребно додатно узимати суплементе. Цвијетиновићева саветује да је витамине и суплементе увек боље узимати у комбинацијама, а не појединачно, због њихове максималне искористљивости. Међутим, треба водити рачуна шта се од суплемената користи. Рецимо, магнезијум не би требалo да пијемо на своју руку, јер га већ има довољно у воћу и храни које уносимо свакодневно.

„У зимском периоду се више витамина троши. Препорука је да одрасли треба бар 1.000 милиграма витамина Ц дневно да унесу. У зимском периоду више долази до стварања слободних радикала и оксидативног стреса и из тог разлога су посебно витамин Ц и Е који су одговорни да то неутралишу. Зато је потребно што више уносити, пре свега, зеленог поврћа и цитруса. Витамин Е кога има у орашастим плодовима, сигурно ће благотворно деловати“, наглашава специјалиста Андријана Цвијетиновић.

Препорука Светске здравствене организације је да 400 грама поврћа и 300 грама воћа дневно треба да уносе одрасли, а деца нешто мање. Међутим, то се односи на воће и поврће у сировом облику, што није уобичајено у свакодневној исхрани. Поред тога, велики део витамина се губи током транспорта и складиштења, затим термичком обрадом или замрзавањем, зато фармацеути препоручују да се додају суплементи, у комбинацији због максималне искористљивости. Такође, додаје фармацеуткиња, важно је бар два пута недељно уврстити рибу на свој јеловник због омега три масних киселина.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 10. дец 2019, 09:37) - anonymous [нерегистровани]

Priroda

Lek je u prirodi