Мобилни опасан по живот

Повреде врата, лица, очију, носа, ушију и главе све су чешће, посебно код младих између 13 и 29 година, и то само због коришћења мобилног телефона чак и током вожње, преноси Си-Ен-Ен.

Немојте писати поруке док ходате, лајковати фотографије паса, или гледати видео-садржаје – повреде повезане с коришћењем мобилних телефона су у порасту, посебно код младих, показала је анализа повреда због којих су људи тражили лекарску помоћ у САД.

Најчешће повреде су ране на лицу и глави, следе контузије мозга, површне повреде коже и повреде унуташњих органа, према истраживању које су спровели научници с медицинског факултета Ратџерса у Њу Џерзију.

Иако се не чини да би те повреде требало да буду разлог за забринутост, аутори истраживања упозоравају да могу имати дуготрајне последице као што су ожиљци.

Трошкови санирања повреда лица коштају амерички здравствени систем годишње око три милијарде долара.

Ова студија, чији су резултати објављени у часопису Јама за оториноларингологију, прва је која је проучила повреде главе и врата уместо читавог тела.

Те су врсте повреда биле ретке до 2007. године у којој је Епл представио први Ајфон, а након тога заиста су порасле.

„Иако је популарност мобилних телефона и пре тога расла њихове су функције биле ограничене и стога су били мањи изгледи да много одвлаче пажњу у поређењу са данашњим паметним телефонима“, наводе аутори истраживања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво