У Тиршовој урађена друга трансплантација тестиса у свету

Прва трансплантација тестиса у Србији обављена је у уторак у поподневним часовима и трајала је шест сати. Интервенција је урађена 36-годишњем пацијенту, а давалац је његов брат.

Компликовану процедуру пресађивања тестиса, прву такву у Србији, а другу у свету, извео је тим лекара на Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој.

„Ради се о монозиготима, једнојајчаним близанцима, од којих је један рођен са два тестиса, а други са једним лошег квалитета, који је током живота изгубио, тако да је он скоро 30 година на тој хормонској терапији, да би могао да живи нормално и финкционише. Могу сада са сигурношћу да вам кажем да је све протекло успешно, из два разлога. Први је да смо тестовима и анализама доказали да је трансплантирани тестис виталан, крвни судови су у функцији, а други, још битнији, лабораторијски, хормони су у одличном стању, проверили смо тестостерон“, наглашава професор др Мирослав Ђорђевић са Универзитетске дечје клинике у Тиршовој.

Припреме су трајале три године. Трансплантациони тим је предводио професор Мирослав Ђођевић из Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, а у тиму су били и страни стручњаци, Дикен Ко, један од најбољих трансплантолога у свету, и наш Бранко Бојовић, који живи и ради у Америци, а који је учествовао и у историјској трансплантацији лица која је урађена у болници у Балтимору.

„Прву васкуларну интервенцију која је претходила трансплантацији урадили смо још 2016. године. Радује ме што можемо да помогнемо пацијенту на овај начин“, каже др Дикен Ко са Харварда.

„Захваљујем прво професору Ђорђевићу што нам је дао прилику да учествујемо у нечему оваквом, јер је ово једна историјска операција“, напомиње др Бранко Бојовић.

„Годинама радимо успешно трансплантације бубрега, пре две године урадили смо и трансплантацију утеруса, тај тим међународни је предводио Мирослав Ђорђевић, и та жена је родила дете“, истиче доцент др Синиша Дучић, директор УДК у Тиршовој.

„Наш циљ и циљ овог пројекта јесте да отворимо очи свету да не смемо да бацамо органе, пошто смо ми врло познат центар, један од водећих за трансродну медицину и за транссексуалну хирургију, и сваког пута када урадимо операцију промене пола ми минимум два или три органа оставимо неискоришћене. Желимо да покажемо свету да је могуће трансплантирати било који генитални орган и ми смо на добром путу да то и потврдимо врло брзо“, наглашава професор Ђорђевић.

Наш тим лекара се сада припрема и за прву трансплантацију пениса код трансродне особе, коју би могли да ураде у наредне две године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво