Како победити страх

Иако непријатни, страхови су важни и потребни. Они нас штите и терају да се боримо. Ипак страхови не одлазе сами, зато је важно да помогнемо детету да се избори са њима.

Док се нека деца плаше мрака, воде, белог мантила, инсеката, друга се плаше непознатих људи и ситуација.

„Тинејџери, односно, највећи број тинејџера, схватају шта се дешава око њих и у њима, тако да страхови подразумевају и страх од болести и страх од смрти, док код млађе деце страхови могу да буду везани за различите фантазије, различита бића која не постоје. Али и као код млађе деце и старије постоји страх од одвајања као и од новог и непознатог“, напомиње психолог Вукашин Чобељић.

„Имам троје деце и било је ту разних страхова. Рецимо имали смо причу о води, па је мој старији син нагло убачен у ту воду и он данас има 29 година и сећа се тог чина и нелагодно му је када је у питању та вода. С друге стране, имам и млађе дете које се плаши бубица, али тај страх је некако успут нестао“, наводи своје искуство Гога Племић из Удружења „Родитељ“.

Не игноришите и не исмевајте страхове деце. За почетак разговарајте.

„Најважније за родитеље је да буду у контакту с потребама детета. Да препознају кад се аутентично страх јавља и шта је у основи тог страха“, додаје психолог.

Не говорите детету да се не плаши или да нема разлога за страх, тиме ћете само погоршати ситуацију.

„Треба детету признати да је у реду што се боји, да је у реду та емоција коју је он показао и да су ту родитељи који ће бити уз њега и да он није сам у целој тој причи“, истиче Гога Племић.

Шта ако се дете плаши мрака?

„У основи тог страха је шта би било кад би се нешто појави што је опасно. Онда се родитељи труде да детету објасне да ту нема ништа страшно. Затим, шта у конкретном случају раде деца? Упале светло и покушају да превазиђу тај мрак. Ако не могу, онда се труде да родитељи буду уз њих“, објашњава Чобељић.

Страх од белог мантила превазиђите игром.

„У основи тог страха је такође, страх од новог и непознатог, болног и непријатног. Зато се припремају деца за то да имају поверења и верују у ту особу. Уколико је болна интервенција, да се детету објасни да ће то мало да боли. Затим, да се можда мало проради та ситуација кроз играчке, кроз играње. Даје се инекција меди, па меда детету и тако даље“, наглашава психолог.

Да бисмо се изборили са страхом, морамо да га упознамо.

„Рецимо, гледа се како изгледа неки инсект, па кроз цртани филм, па родитељ буде модел детету, па покаже како се он не боји“, навод психолог Вукашин Чобељић.

„Родитељима саветујемо да када се нађу у некој ситуацији, ма колико мислили да није потребно питати стручњака, саветујемо да се ипак обрате, да питају, да траже, да се посаветују јер ће им, просто бити лакше“, саветује Гога Племић из Удружења „Родитељ“.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 06. дец 2019, 19:57) - anonymous [нерегистровани]

Exponiranje iracionalnim strahovima

je najbolji nacin poceti se izlagati u kratkom vremeskom periodu i postepeno povecavati vreme izlaganja situacijama koje izazivaju strah. Kod alergija poceti s desenzibilizacijom u malim dozama i vremenom povecavati dozu alergena,

(петак, 06. дец 2019, 19:07) - Đorđe [нерегистровани]

Kako pobediti strah

Ja nemam straha od bilo čega. Postoje normalni i nenormalni strahovi. Ko ga ima najbolje je da se suoči direktno tj. da baš uradi ono čega se plaši i stah će nestati.
Ivana odličan prilog!

(петак, 06. дец 2019, 16:46) - anonymous [нерегистровани]

e

ja sam gledo na tv ljudi koji imaju strahove i kako ih lece, gledo sam zenu koja se boji perja od ptice ili bilo kojeg pera i oni su je ladno ubacili u prostoriju punu perja, vriskala je par minuta, kako joj je bilo samo ona zna ali posle toga je taj strah nestao i vise joj nije smetalo...onda covek koji se bojao visine su ga zakacili da visi 15-20 metara na nekom uzetu,par puta se onesvestio i posle mu nije bilo nista, sam se popeo i spustio tim kanapom,znaci samo treba probiti taj led, tesko je to sam uraditi i za to je potrebna necija pomoc jer ti sam neces nikad pokusati proci kroz taj tanak led...

(петак, 06. дец 2019, 15:01) - Dejan M [нерегистровани]

Otići

u inostranstvo...