Уз и низ степенице до здравијег срца и крвних судова

Станујете или радите у згради? За једну вежбу, која може да побољша здравље срца и крвних судова, не треба вам никаква опрема нити новац.

Степенице или лифт? Најчешће лифт, а степенице су опција која долази у обзир тек када је лифт у квару. Ту најчеће грешимо.

„То јача наше мишиће, побољшава нашу равнотежу, спречава појаву одређених болести – превасходно се мисли на кардиоваскуларне болести срчани удар, мождани удар – смањује могућност појаве дијабетеса. Утиче на потрошњу лоших масти, холестерола, а не треба заборавити ни да утиче на стрес“, објаснила је проф. др Сања Мазић са Катедре за спорт Медицинског факултета у Београду.

Када ходамо степеницама активни су скоро сви мишићи. Тако јачамо локомоторни систем.

„Скочни зглоб, колено, кук, па чак и кичма. Зглобови су направљени да се крећу, да носе оптерећење. На степеницама имамо пренос тежине са једне на другу ногу и пропињање, ношење целе тежине на један виши степеник, што додатно активира не само зглобну и мишићну, него и неуро-моторну контролу, а то је јако важно за очување целокупног здравља“, истакао је Бранко Воркапић виши физиотерапеут.

Истраживања показују да тако штитимо срце и мозак.

„Интересантно је чини ми се у бројевима да је једна студија у којој су се мушкарци пели само 50 степеника дневно, односно шетали 500 метара имали једну четвртину мањи ризик од срчаног удара и можданог удара. За женски свет то је изузетно битно за превенцију остеопорозе и у терапији остеопорозе“, нагласила је др Мазић. 

„Срце нам лупа јаче, задишемо се, направимо један стимуланс да проширимо капацитет плућа, тако да дефинитивно радимо и на другим органима“, подсећа Воркапић.

Степеник по степеник, килограм мање!

„Пењањем уз степенице или силажењем се много више мишића ангажује него при ходу или при трчању. То се зна и у спорту. Врло често видимо спортисте који трче уз и низ степенице. На тај начин они не само да раде на јачању мишића и кондицији, него и на равнотежи“, рекла је др Мазић.

За ову активност вам није потребна теретана, посебна одећа, обућа...

„Ако неко има отежано кретање, уз спенице постоји рукохват који треба да се користи. Када особа нема проблем, онда у складу са својим стањем нека користи степенице. Нека доза пењања уз спепенице је неких 100 спепеника у току дана уколико је то могуће. Сваки пут када имате прилику и имате лифт, идите степеницама“, поручује Воркапић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво