И ове године на Светски дан борбе против сиде бесплатно тестирање

На Светски дан борбе против сиде, епидемиолози упозоравају да је у Србији број оних који носе ХИВ вирус за 35 одсто већи него лане.

Код око 3.000 особа потврђена је ХИВ инфекција, а процењује се да је инфицираних два пута више. Са хивом и сидом данас може да се живи, лекови контролишу болест, али је важно открити вирус на време.

До поноћи у Београду, у Студентској поликлиници организовано је бесплатно тестирање на ХИВ вирус и тест на хепатитис Ц, за све грађане.

Постоји разлика између појмова ХИВ позитивна особа и особа оболела од сиде. То су две повезане али различите ствари, које се често погрешно поистовећују. ХИВ позитивна особа је заражена вирусом, али то још увек не значи да има сиду.

До појаве болести може да прође временски период од две до десет година. ХИВ позитивна особа може да изгледа потпуно здраво, способна је за рад или било коју другу активност, попут здравих појединаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво