Кардиоваскуларна обољења односе 60 одсто популације у Србији

Више од 55.000 прегледа, 1.500 операција и смртност од само два процента – резултати су којима се на петогодишњицу рада поноси Клиника за кардиохирургију у Нишу.

Улазак на Клинику за кардиохирургију, која изгледа више него пријатно, ипак није пријатан, јер се овамо долази због озбиљних здравствених проблема.

„Волим да кажем да је кардиоваскуларна патологија најважнија патологија, често ми кажу да је то храбра изјава, јесте храбра, али је и тачна. Зашто је најважнија, зато што 60 одсто свих смртних случајева у Србији управо отпада на кардиоваскуларна обољења“, рекао је проф. др Драган Милић, директор Клинике за кардиохирургију у Нишу.

Најдан Најдановић је мислио да ће му после инфаркта уградња стента помоћи, али му је речено да је потребан бајпас.

Забележили смо четиристоту операцију срца ове године, које у просеку трају шест сати. За велику одговорност је, кажу, најважнији тимски рад.

„Ми имамо сада одговорност да младе уведемо у тај посао, да се нађемо ту младим лекарима, да заједно са целим нашим тимом – са професором и осталима направимо једну екипу која иде само напред“, истакла је инструментарка Ружица Милосављевић.

Иако недостају лекари, на клиници ради много младих људи, тридесетшестогодишњи Милан Лазаревић има две специјализације, задовољство је радити на клиници која је, како каже пионир, у увођењу нових метода и технологија.

„Ова лабораторија врши и детекцију одређених лабораторијских маркера који се ослобађају у току акутног оштећења срца миокарда, тако да ми овде на ових 50-ак квадрата у року од 15 минута имамо практично комплетан увид“, рекао је др Милан Лазаревић, помоћник директора клинике.

„Желимо да отворимо кардиохируршку хибридну салу, то би била сала где би се у исто време радиле хибридне процедуре, операција на отвореном срцу комбинована са интервентном кардиолошком процедуром“, напомиње проф. др Драган Милић.

Од почетне листе чекања пре пет година од око 350 људи, сада на интервенцију у Нишу чека 60 пацијената из целе југоисточне Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво