Немац преминуо након што му је пас лизнуо лице

Шездесеттрогодишњи Немац преминуо је од ретке инфекције коју му је пренео његов пас када му је лизнуо лице.

Доктори су издали упозорење власницима паса да се, уколико искусе необичне симптоме налик грипу, одмах јаве лекару због случаја чији су детаљи објављени у извештају у European Journal of Case Reports in Internal Medicine.

Власник пса био је потпуно здрав пре него што је развио инфекцију, коју је узроковала capnocytophaga canimorsus – бактерија која се уобичајено може наћи у устима паса и мачака, а преноси се на људе веома ретко.

„Његов једини љубимац га је њушкао и лизао. Човек није угрижен нити повређен“, наводи се у извештају, који су саставили доктори болнице Црвени крст у Бремену.

Испрва је добио симптоме налик грипу, да би му се касније развио тежак облик сепсе и purpura fulminans – акутни поремећај, који може да доведе до развијања тромбова и некрозе ткива и често је смртоносан.

Пацијент је био на интензивној нези, али је његово стање наставило да се погоршава и преминуо је од вишеструког отказивања органа.

„Власници паса са баналним, примера ради оним налик грипу, симптомима треба хитно да се обрате лекару уколико им се учини да су им симптоми чудни“, навели су доктори.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво