Индијцу извађен бубрег од седам и по килограма, други му је још већи

Неки људи имају три бубрега, а један Индијац имао је 50 пута тежи бубрег од уобичајеног. Да читава ситуација буде гора, други бубрег му је још већи.

Бубрег уобичајено тежи од 120 до 150 грама, али је пацијент патио од аутозомне доминантне полицистичне болести бубрега, која узрокује формирање цисти на органу.

Доктор који је учествовао у захвату рекао је да су повећани бубрези уобичајени код пацијената са том болешћу.

Доктор Сачин Катурија из болнице у Делхију, где је захват изведен, објаснио је да доктори обично не одстрањују бубреге код пацијената, сем ако не развију симптоме инфекције или унутрашњег крварења, јер своју функцију обављају чак и са цистама на њима.

„Пацијент је развио јаку инфекцију и није реаговао на антибиотике, а величина бубрега му је чак отежавала дисање", навео је доктор за Би-Би-Си.

Иако су очекивали да ће затећи повећан орган, доктори кажу да их је величине ипак изненадила.

„Други бубрег му је још већи“, истакао је Катурија.

Најтежи бубрег по Гинисовој књизи рекорда је четири и по килограма, али се у уролошким дневницима наводе извештаји о још већим. Тако је бубрег пацијента у САД био тежак девет килограма, док је други на листи један Холанђанин са 8,7 килограма тешким бубрегом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи