Мали хероји, а велики борци славе свој дан

Авалски торањ у Београду и друге знаменитости и институције широм Србије осветљене су љубичастом бојом, јер је данас светски дан превремено рођених беба. Сваке године пре времена роди се 15 милиона беба. На жалост, милион их не добије прву и најтежу битку. У Србији сваког дана у просеку пожури да се роди 11 беба.

Једна Хелена , рођена је у 25 недељи , са свега 780 грама. Рођена је у Шапцу, али је санитетом пребачена у Београд. После неколико дана мајка Јелена је отишла да је види.

„Никад у животу тако нешто мало нисам видела. Не само она, него још тридесетак беба. Само се апарати чују и боре се за сваки уздах и издах“, присећа се Јелена Џиновић, Хеленина мама из Липолиста код Шапца.

После десетак дана, Хелана отпочиње још једну тешку борбу, изгубила је на килажи, пукло јој је слепо црево и хитно је пребацују у Тиршову. Почиње тешка шестомесечна борба, али Хелена је са својих 500 грама победила.

„Имала је операцију, имала је перфорацију слепог црева , после десет дана, и другу операцију у септембру“, додаје Хеленин тата, Стеван Маринковић.

„Три пута јој је стајало срце, захваљујући др Марији Лукач, која ми је када је изашла из сале рекла да је урадила све што је могла, а да све зависи од њеног организма и да је у божијим рукама“, објашњава Хеленина мајка.

Хелена је данас у свом дому у Липолисту код Шапца славила први рођендан, и крштење.

Свој дан мали хероји, а велики борци обележили су и у Институ за неонатологију, где се збрине највише превремено рођене деце из целе земље. Тренутно је у овој установи 116 палчића.

„Нина има бату Виктора, они су пре десетак дана напунили две године. Све док не будемо порасли стално ћемо се овде захваљивати, јер смо имали подршку пре свега стручну, а онда људску“, каже тата Дарко.

„Преживљавање екстремно мале деце која су рођена са тежином између 500 и 700 грама, је сада преко 60 процената, а код деце рођене преко 1000 грама преживљавање је преко 90 процената“, наглашава др Катарина Лазић са Института за неонатологију Србије.

Свака десета беба у свету роди се пре времена. Међу њима је и Огњен. Он је запосленима у Институту нацртао дрво живота, а његови родитељи су написали поруку. 

„Роде понекад пожуре, па најугроженије бебе свој први загрљај нађу код Вас на Институту. Иако су љубичасте боје његовог живота оставиле трајне ожиљке, он се код вас поново родио. Поново научио да дише, да једе, да види, да плаче и да расте. Нисте можда, ни свесни какав сте нам дар уделили“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво