Прошлогодишњој „Палчици“ и 350 грама било довољно

У Србији сваке године на свет пре времена дође око 4.000 беба, односно дневно се превремено роди 11 беба. Докторка Катарина Лазић из Института за неонатологију рекла је за РТС да у тој установи тренутно има 116 превремено рођених беба, а годишње се збрине 900. Најмања беба која је рођена прошле године имала је 350 грама.

Београдски Авалски торањ засијао је синоћ у љубичастој боји поводом Светског дана превремено рођених беба, који се данас обележава широм света.

Данас ће све институције бити у тој боји. У свету се сваке године пре времена роди 15 милиона беба, док милион у првим данима живота не добије најтежу битку.

Да би мали борци постали велики хероји потребни су љубав, нада и вера, одговарајућа здравствена подршка, нега и лечење.  

Гостујући у Дневнику РТС-а, докторка Катарина Лазић из Института за неонатологију рекла је да у тој установи тренутно има 116 превремено рођених беба, а да се годишње збрине 900 најмањих, најризичнијих новорођенчади.

Најмања беба које је била у Институту имала је 350 грама. Докторка је рекла је да је та беба рођена почетком прошле године у 28. недељи и да ће доћи у посету на дружење.

Говорећи о условима у којима се збрињавају превремено рођене бебе, Лазићева каже да је последњих година много порасло преживљавање екстремно мале деце (од 500 до 750 грама) – преко 60 одсто, а код деце од преко килограм преживљавање је преко 90 одсто.

„У тренду смо са савременом медицином. Институт се труди да прати савремене трендове лечења, али има едукован кадар лекара и сестара, заједнички тимски рад, колективни дух и велика посвећеност послу доводе до оваквих резултата“, истакла је Лазићева.

Докторка каже да имају банку хуманог млека, кабинте за развој индивидуализоване неге, да је могућа примена метода контакт коже на кожу, постоје и рани скрининзи, као и рани физикални третмани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво