Да ли правилно користимо антибиотике

Отпорност бактерија на антибиотике представља једну од највећих претњи по глобално здравље. Србија је у претходној години успела да смањи употребу антибиотика за 37,6 одсто у поређењну са 2015. годином.

Сезона је прехлада, грип ускоро стиже и научили смо да су то ситуације када антибиотике не треба да користимо. Србија је кроз препоруке Светске здравствене организације, смањила употребу антибиотика, а имамо податак да су наша деца три до пет пута чешће користила антибиотике у односу на децу у неким земљама Европе.

„То је данас за Србију далека прошлост, сигурно корачамо са развијеним земљама ЕУ које се рационално односе према својим ресурсима, јер је, како подаци показују, пала стопа преписивања антибиотика за 7.3 одсто, у узрасту, од другог до 23 месеца, као и за децу до 11 године“, истакла је професорка Милица Бајчетић.

Такође додаје да је Србија после три године едукације лекара, успела да смањи употребу тих антибиотика, за акутни бронхитис за скоро 30 одсто, за акутно запаљење крајника, прехлада.

„Подигли смо свест и родитељима и деци да су то вируси, а вируси се не лече антибиотицима“, истакла је професорка Милица Бајчетић.

Неке бактерије постале су отпорне на антибиотике, што додатно отежава посао лекарима, а издају се и антибиотици без рецепта.

„Након три године кампање која је вођена из Министарства здравља, смањен је удео недефинисаног промета који је са 55 одсто пао на 17 одсто, а то је управо тај део који се односи на издавање антибиотика без рецепта. А када се користе антибиотици важно је послушати савет лекара и само на основу тог савета користити антибиотике. Оно што остане од терапијског циклуса никако не треба поклањати комшијама и пријатељима“, закључила је професорка Милица Бајчетић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво