Професор Џодић: Данас има наде и за онколошке болеснике у четвртом стадијуму

У току је Канцеролошка недеља, а овогодишњи научни програм у центар ставља пацијенте. Стручњаци из више европских земаља представиће новине у лечењу, дијагностици, хурургији и терапији па је стручни скуп прилика да многи лекари из целе Србије сазнају резултате најнових истраживања.

Дијагностика и лечење у области малигних болести доста су се изменили у последње две деценије.  

„Све што је постигнуто у медицини, у онкологији за неколико миленијума, мање је, и неупоредиво мање у односу на оно што је постигнуто последњих 20 година тако да, су злоћудне болести излечиве, уколико се дијагностикују у почетном првом стадијуму“, рекао је, гостујући у Јутарњем програму, проф. др Радан Џодић онколошки, ендокрини хирург.

Дијагностика на молекуларном и генетском нивоу омогућава одређивање типа терапије.

„Данас се говори о персонализованој медицини где се сваком пацијенту понаособ, дакле, нису сви исти, омогућава најбоље могуће лечење“, додао је професор др Џодић.

Теме овогодишње Канцеролошке недеље су рак дојке, меланом коже, подршка, односно супортивна терапија, имунотерапија, минимално инванзивна хирургија.

Гостовања светских стручњака уз показне операције 

На скупу учествује и професор Мартин Валц, један од најбољих стручњака из области хирургије у онкологији на свету.

„Професор Валц ће радити на Онкологији пар показних операција. То изгледа савршено једноставно, у суштини је ствар искуства и дара који немају сви“, каже проф. др Џодић.

Када је реч о стручњацима из Србије, професор Џодић напомиње да је наша земља у свету позната по хирургији рака штитасте жлезде.

„Има пуно ствари које могу да се науче и од наших хирурга. У дигестивној сесији посвећеној болестима једњака, желуца и колона учествују наши врхунски хирурзи. Ми смо заиста окупили наше најбоље стручњаке и изашао је и нови Водич за дијагностику и лечење меланома коже...“, навео је професор.

Канцеролошка недеља је највећи домаћи скуп из онкологије са учешћем стручњака из иностранства – Немачке, Француске, САД, Португалије, Италије.

Говорећи о проблему загађења ваздуха и утицају штетних материја на здравље, проф. Џодић наводи да је токсичност испарења и издувних гасова из аутомобила и индустријских постројења опасна као и пушење, и да може узроковати рак плућа.

Боља позиција онколошких болесника у последњих 20 година 

„Лечење малигних болести је веома узнапредовало, и чак се у четвртом стадијуму може увести у хроничну болест, тако да људи могу да живе квалитетно за разлику од рецимо пре две деценије када за шест месеци нико није био жив“, рекао је проф. др Џодић.

Напомиње да наравно има и неизлечивих болесника. Ипак, како каже, треба инсистирати на здравом моделу живљења и боравку у природи.

„Здрав модел живљења подразумева избегавање алкохола, односно елиминацију алкохолизма као болести, пушења као болести, гојазности. Са само те три мере може да се редукује или заустави број новооболелих“, објаснио је проф. доктор Џодић.

Додаје да је, када је реч о секундарној превенцији, важан скрининг – за рак дојке, рак дебелог црева, рак грлића материце.

Наглашава да је одазив грађана који добијају позиве за скрининг прегледе тек 20 одсто, што треба поправити, како би се омогућила рана дијагностика, одлично лечење и виши степен преживљавања.

Према подацима које је проф. др Џодић навео, Србија је по броју оболелих од карцинома на средини листе европских држава, а према броју умрлих при врху, заједно са Хрватском и осталим државама на Балкану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво