Међу пријатељима срца, један од најбољих је оптимизам

Људи са позитивним погледом на свет имају мањи ризик од добијања срчаног или можданог удара. То тврде најновије студије.

Оптимизам је, кажу лекари, један од најбољих пријатеља срца. Јача организам, али и утиче на наше ментално здравље. 

„Оптимизам је врло битан за функцију целокупног организма, а посебно за фунцкију срца, јер се сматра да у нашем срцу се налази душа, па колико год душе хранимо лепим идејама и лепим мислима, толико ће наше срце да буде боље и здравије“, рекла је доц. др Марија Здравковић, кардиолог, и в.д. директора КБЦ „Бежанијска коса“.

„Када је оптимизам у питању, активира се лева хемисфера која је задужена за балансирање нашег организма нашег психолошког стања, креативност, позитиван став према животу“, каже Ирена Корићанац, психолог из Дечје клинике у Тиршовој.

Иако оптимизам јача организам, не смемо занемарити ни сигнале које нам шаље друга хемисфера.

„Постоје ризик ако смо превише оптимисти, да не схватамо живот прелако и да можемо да се угрозимо здравље, одлуке. Зато нам је важна десна хемисфера, песимизам, који нас опомиње“, објашњава др Корићанац.

„Бити оптимиста никако не значи, то би била велика грешка разумети, не осећати непријатне емсоције. Бити оптимиста значи да нађемо начин, да нађемо неку лекцију, да извучемо позитивно“, додаје др Корићанац.

Оптимисти се могу похвалити позитивнијим здравственим навикама. Истраживања показују да се здравије хране, више вежбају, мање пуше.

„Оптимизам је јако битан за продужетак живота, квалитет живота, али је изузетно битан за наше срце, јер када размишљамо позитивно, имамо позитивну унутрашњу енергију“, изјавила је др Марија Здравковић.

„Али, оптимизам заиста доноси неки позитиан став, где, ако уђете на шалтер, ваш став је другачији и повећавате своју шансу. Што се тиче здравља, наравно да органи реагују добро када смо оптимисти и зато је важно да водимо рачуна о томе“, закључује др Корићанац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво