Нарциси – споља гладац, а унутра јадац

Да ли су нарциси, односно особе заљубљне у себе, мање депресивни од других људи? И да ли негативне реакције на нарцисизам могу да превиде позитивне стране? Да ли су то ужасни, а срећни људи?

Психолошкиња Ана Мирковић каже да у сваком човеку чучи мали нарцис, а та блага доза нарцизма је потребна да би волели себе и изградили позитивну слику о себи, јер тако градимо самопоштовање.

„Особа која не воли себе и нема високо мишљење о себи не може да воли и поштује друге људе. Када се пређе граница, међутим, постајете посесивни, манипулативни, треба вам туђа пажња да бисте се осећали вредним, вређате друге људе како би подигли сопстени его. У том случају се говори о нарцизму као поремећају личности“, објашњава Ана Мирковић.

Нарциси, према њеним речима, гаје ту фантастичну слику о себи као најбољим, најлепшим, најпаметнијим и да други људи око њих постоје да би поспешили ту слику.

„Иза тога заправо постоји велика дозе туге. Нарцизам се, кажу психоаналитичари, ствара у другој години живота, јер тада дете почиње да гради сопствени идентитет одвојен од мајке, али истовремено жели да када се врати код мајке, она покаже усхићење због његовог повратка“, наводи гошћа Јутарњег програма.

Дешава се, како каже, да неке мајке, које су можда тужне или су и саме нарцисоидне, не узвраћају ту енергију и онда се та енергија коју је дете пружило, одбија у враћа му се - заправо, дете ту енергију инвестира у себе.

„Тако су нарцисоидне особе стално инвестирале енергију, која се одбијала као од огледала и враћала им се, па се они осећају неприхваћено. То су особе којима су све друге важне особе у њиховом животу ускратиле позитивну емоцију“, истиче Ана Мирковић.

Због тога нарциси имају ту слику према спољном свету да су јако задовољни и остварени, али када остану сами са собом они су јако несрећни, веома сујетни, бесни, често агресивни и теже освети.

Нова дигитална култура такође на добар начин истиче нарцисоидне особине код људи.

„Није проблем ако се ви са времена на време направите селфи да се похвалите или покажете нешто. Али ако то радите стално и континуирано и ако се осећате мање вредним ако не добијате ту сатисфакцију од других људи, онда је ту реч о нарцизму“, каже психолошкиња.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво