Ретка болест која се мора лечити на време – акромегалија

Акромегалија је ретка болест код које тумор хипофизе ствара и отпушта у крвоток превише хормона, који утиче на раст и развој људског тела. Ако се не открије и не лечи на прави начин, акромегалија доводи до дијабетеса, високог крвног притиска, артритиса.

„Хормон раста делује на сва ткива и органе. Наравно да код деце у фази линеарног раста то више долази до изражаја, убрзаним растом и развојем. Међутим код одраслих, када хормон раста дуго делује у вишку, имамо промене практично на свим органским системима“, каже доцент др Драгана Миљић, из Клинике за ендокринологију Клиничког центра Србије.

Да ли вам је хормон раста у границама, најбоље ће показати старе слике.

„Имамо разне тегобе које се јављају, то су појачано знојење, главобоља, примећују се промене у изгледу, увећање шака и стопала, болови у зглобовима“, наводи симптоме др Миљић.

„Примети се велика разлика у лицу, мада је један од сигурних знакова прстен, бурма и, итакако ципеле“, каже Звонко Стојевић, председник Удружења пацијената са акромегалијом.

Промене се не дешавају преко ноћи.

„У просеку осам година прође док неко посумња да се дешава акромегалија“, додала је др Миљић.

Болест је откривена, одмах сам био послат на операцију, тумор је одстрањен и после тога је организам доживео ресетовање“, испричао је Звонко.

А када се посумња, дијагноза се брзо поставља.

„Ми дијагнозу постављамо врло лако мерењем одређених хормона, снимањем хипофизе и важно је да утврдимо да ли постоји повећање још неких хормона. У питању је један бенингни тумор хипофизе, који може оштетити рад других хормона“, објашњава др Миљић.

Од брзине постављене дијагнозе зависи и лечење.

„Две трећине пацијената имају туморчиће веће од једног центиметра и половина пацијената ће бити хируршки излечена. Постоје и друге методе лечења као што је она медикаментна“, каже др Миљић.

О овој болести се мало зна и недовољно говори у нашој земљи.

Зато је Звонко одлучио да проговори у име око 400 пацијената колико их има у Србији са акромегалијом. Основао је удружење пацијената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво