Рак дојке може се открити анализом крви пет година пре него што се појаве симптоми

Студија коју су спровели британски научници показује да имунолошки одговор нашег организма на туморске ћелије рака дојке може да се открије пре развоја болести.

Карцином дојке могао би да буде откривен пет година пре него што се појаве клинички знаци захваљујући тесту крви који би могао да утврди имунолошки одговор организма на ћелије тумора. Ови резултати истраживања представљени су на националној конференцији о раку у Глазгову. Међутим, онколози упозоравају да ове резултате треба узети са резервом.

Студија је плод рада истраживача Медицинске школе Универзитета Нотингем који су се усредсредили на испитивање материје познате као антигени. Ћелије рака покрећу имуни одговор код људи, односно провоцирају наш имунолошки систем да производи ауто-антитела која циљају и покушавају да блокирају непријатељске антигене.

Истраживачи су желели да утврде да ли је могуће открити присуство специфичних ауто-антитела код пацијената и да ли су их покренули антигени из ћелија тумора. Тим је узео узорке крви од 90 пацијената код којих је тек дијагностикован рак дојке и упоређивали су их са узорцима узетим из контролне групе од 90 пацијената који га немају.

Карцином дојке је доказан на 37 одсто узорака крви узетих од оболелих пацијената, али је кључно да је у 79 одсто узорака контролне групе потврђено да нема ћелија рака. Истраживачи верују да су ово охрабрујући резултати који указују да ће бити могуће рано откривање рака дојке путем анализе крви.

„Успели смо да откријемо рак са разумном тачношћу идентификујући ова ауто-антитела у крви. Када будемо успели да побољшамо тачност теста, то ће отворити могућност употребе једноставног теста крви за побољшање раног откривања болести“, наглашава Данијах Алфатани, један од истраживача који је представитио ову студију на годишњој конференцији Националног института за истраживање рака.

Остали учесници конференције апелују на опрез у тумачењу ових резултата. „Ово су очигледно прелиминарни подаци и биће потребно много више истраживања пре него што се са сигурношћу може тврдити да ово представља значајан напредак у раном откривању рака“, напомиње професор Пол Фароу са Универзитета у Кембриџу.

Молекуларни онколог Универзитета Ворвик, професор Лоренс Јанг се слаже са овом оценом и наглашава да и поред тога што су ово охрабрујући резултати, прерано је тврдити да ће овај тест бити поуздан.

Истраживачки тим из Нотингема тренутно испитује узорке крви 800 пацијената и очекује да ће се са увећањем узорка тачност теста поправити.

„Анализа крви као метод за рано откривање рака дојке био би много приступачнији и исплативији, посебно у сиромашнијим земљама, а и много га је лакше спровести као методу скрининга у поређењу са тренутним методама, посебно мамографијом“, истиче Алфатани.

Истраживачи процењују да би уз стабилно финансирање пројекта, тест мога да буде доступан у клиникама за отприлике, четири до пет година. Поред тога ради се и на сличним тестовима који би могли помоћи у раном откривању рака гуштераче, дебелог црева и јетре, јер чврсти тумори попут ових, као и рак плућа и дојке, представљају око 70 одсто свих карцинома.

Слични тестови за рано откривање рака плућа спроводе се у Шкотској на случајном узорку од 12.000 људи који су под високим ризиком за развој овог облика рака јер су пушачи. Учесници испитивања код којих је утврђено присуство ауто-антитела упућују се на компјутеризовану томографију сваке две године како би им на време био откривен рак плућа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво