Српски кардиолози држе корак са светом

Срчану слабост сваке године у Европи добије око три и по милиона људи. Срце све чешће попушта старијима, али и тридесетогодишњацима. У нашој земљи расте број пацијената, зато су троје наших кардиолога са вишегодишњим искуством, своје знање унапредили у Центру за едукацију за срчану слабост у Цириху.

Иако су одавно завршили факултете, троје наших кардиолога поново се нашло у школским клупама, али сада, оним престижним.

„Европско удружење кардиолога, односно Асоцијацаија за лечење срчане слабости, је од преко 400 пријава најбољих лекара који се баве срчаном слабошћу из целог света, изабрала шездесет троје којима је додељена стипендија овог удружења, и у тој групи је и нас троје лекара из Србије“, наводи др Марија Здравковић, кардиолог и в.д. директора КБЦ „Бежанијска коса“.

За две године морали су да положе осам испита. Испитивачи су им били најутицајнији доктори у тој области из целог света.

„Најмодренији дијагностичко-терапијски протоколи, са комплетном подршком од медикаментне, путем пејсмејкера, до финалне циркулаторне механичке потпоре, представљају основ нашег усавршавања у Цириху, који су нам омогућили да нашим болесницима пружимо нешто веома значајно, што им значајно продужава живот“, наглашава кардиолог др Горан Лончар са Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“.

Научили су, између осталог, додаје др Марија Здравковић, и да што боље идентификују и пре него настану компликације, пацијентима помогну најновијим терапеутским методама и лековима.

„Очекујем да ће и следеће колеге са различитих инститиуција по земљи Србији такође на основу едукације које добију на овом курсу, моћи да у својим матичим установама имплементирају то знање и омогуће бољу покривеност лечења срчане инсуфицијенције у Србији“, верује кардиолог др Иван Милинковић са Клиничког центра Србије.

Болести срца и крвних судова су убице број један у Србији. Свака друга особа у нашој земљи умире због њих.

број коментара 0 Пошаљи коментар