Расте број интервенција на грудној и трбушној аорти у КЦС

Још један успех Клинике за васкуларну хирургију Клиничког центра Србије – седамдесетдвогодишњој пацијенткињи, која је из болнице у Приштини хитно пребачена на Васкуларну хирургију Клиничког центра Србије, урађена је комплексна хибридна операција на грудној аорти.

Без отварања грудног коша, пацијенткињи је урађена операција на грудној аорти и уграђени су бајпас и стент.

„Имала је обољење на грудној аорти, и уз то је то обољење било јако близу крвног суда који је исхрањивао десну руку, тако да смо прво направили бајспас којим смо обезбедили циркулацију за десну руку, а онда смо у њену аорту уградили тај специјални стент који се зове 'стент графт', којим смо искључили оболели део аорте", рекао је др Игор Кончар са Клинике за васкуларну хирургију Клиничког центра Србије.

Стент графт се посебно прави за сваког пацијента. У овим случајевима помаже и најновији рендген апарат који је у операционој сали, тако да се сада током једне операције, на једном месту, раде две интервенције.

На Клиници у Београду, наредне недеље биће и пацијенти из Бујановца и Медвеђе, Републике Српске, али и Хрватске.

„Раније су они долазили појединачно, то је била њихова сопствена иницијатива, они су сносили трошкове лечења. Али ове године, оперисали смо два, ускоро ћемо још једног пацијента из Хрватске, који су нашем Клиничком центру регулано упућени из Хрватског завода за здравствено осигурање, што је још један доказ да је, када је у питању третман обољења аорте, наша кућа име у овом региону", каже професор др Лазар Давидовић, директор Клинике за васкуларну хирургију Клиничког центра Србије.

Годишње се на грудној и трбушној аорти уради око 600 интервенција, са трендом раста.
Додатни опрез, због временских осцилација, лекари препоручују пацијентима који имају анеуризме и остале васкуларне проблеме.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар